De kleurloosheid van Oranje

Hoe rood is Oranje, is de vraag die deze week de gemoederen van Binnenhof-watchers heeft bezig gehouden. Sinds de benoeming van Wim Kok tot informateur is de persoonlijke politieke voorkeur van de koningin onderwerp van speculatie.

Zowel in De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland als in HP/De Tijd een analyse van de verrassende beslissing van Beatrix. “In het schimmenrijk van de kabinetsformaties heeft de vorstin het voor het zeggen, en even kan er weer aan de oude grandeur van de werkelijke souvereine macht worden gesnoven. Op het uur U van de democratie, tijdens de geboorteweeën van het nieuwe kabinet, is het de koningin die onontwarbare knopen doorhakt”, schrijft René Zwaap in De Groene.

In Afrika, schrijft Elsevier, zullen er in het jaar 2010 meer dan een miljard mensen wonen. De Afrikaanse bevolking zal een vijfde van de wereldbevolking uitmaken. Toch zullen de Afrikaanse landen, door hun enorme schuldenlast, tot de armste van de wereld behoren. Wat kan Europa daaraan doen? De Britse historicus Paul Johnson ziet de oplossing in een nieuw soort kolonialisme en legt uit waarom dat nog niet eens zo'n gekke 'oplossing' zou zijn voor het 'probleem Afrika'

Gelukkig heeft Afrika ook nog een ander gezicht. HP/De Tijd sprak met top-model Naomi Campbell, van oorsprong Jamaicaanse. Met haar volle lippen en blauwe ogen haalt Campbell met gemak tien mille binnen per modeshow. Helaas bevestigt Campbells interview weer eens het vooroordeel dat modellen mooi zijn, maar ook dom. “Schoonheid heeft niets te maken met hoe je eruit ziet”, is de grootste dooddoener die we uit haar mond horen. Verder aandacht voor de 'affaire Wester'. Deze ex-PR-man van Brinkman heeft, sinds zijn komst als chef van de Haagse redactie bij RTL, blunder op blunder begaan. In HP/De Tijd meer over de paleisrevolutie die achter de schermen gaande is.

Verslonst Nederland? Onder de kop 'Kleingeestig en Pietluttig' vindt Hervormd Nederland van wel. “Wie Den Haag bij het station Hollands Spoor binnenkomt, wordt onthaald op een groezeligheid van jewelste. De residentie van een van de tien rijkste landen ter wereld heeft een binnenstad die letterlijk stijf staat van het aangekoekte vuil”. Hoe komt het dat Nederland zo'n sjofel land is geworden, vraagt HN zich af. Verder in HN aandacht voor de nieuwe 'Nederlandse Moslim'.

En tenslotte natuurlijk: voetbal. Wat ging er mis in Dallas en hoe gaat Oranje verder? HP/De Tijd, Vrij Nederland en Elsevier keuvelen nog wat na. De vertrekkende Erwin Koeman in VN: “Het ging zo slecht dat ik niet meer inzag hoe het beter kon. Maar na de wedstrijd met Ierland kwam het terug. Waarom niet, dacht ik. Zo denk ik nog steeds, ook nu we door Brazilië zijn uitgeschakeld. Wie straks ook wereldkampioen wordt, wij hadden het evengoed kunnen zijn.” HP/De Tijd is ronduit teleurgesteld: ”De kleurloosheid van de meeste spelers deed geen recht aan de flamboyance van de vele meegereisde Nederlandse supporters.... Nooit gedacht de arrogantie van Van Basten en het gemanipuleer van Gullit zo te missen”.

Alleen Advocaat weet de nederlaag in het juiste perspectief te plaatsen. Advocaat in VN: “We hebben in Nederland al gauw een superioriteitsgevoel, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat we maar een klein landje zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden