De Klerk bezwijkt niet voor druk conservatieven

KAAPSTAD (Reuter) - De Zuidafrikaanse president Frederik de Klerk is niet bereid de voor 27 april geplande eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika uit te stellen.

Hij zei dit in een onderhoud met de leiders van de Vrijheidsalliantie, een overkoepelende organisatie van blanke en zwarte conservatieven.

De organisatie had van De Klerk geeist de non-raciale verkiezingen uit te stellen. De Vrijheidsalliantie, waartoe onder andere de Inkathabeweging van Zulu-leider Mangosuthu Buthelezi en de blanke Conservatieve Partij van Constand Viljoen behoren, werd vrijdag opgericht. De deelnemende groeperingen willen een tegenwicht bieden aan de Ronde Tafelbesprekingen over de toekomst van een non-raciaal Zuid-Afrika, die zij deze zomer uit protest hebben verlaten.

De Klerk dreigde een referendum uit te schrijven als de conservatieve partijen de komende vier weken blijven weigeren de uitkomsten van het meerpartijenoverleg over democratische hervormingen te onderschrijven. “Als democraat ben ik van mening dat er geen beter middel is dan een referendum”, zo zei De Klerk in Stellenbosch. Het was voor de eerste keer dat de president liet doorschemeren dat de kans bestaat dat het meerpartijenoverleg geen akkoord oplevert dat aanvaardbaar is voor de meeste politieke leiders.

Na het gesprek gisteren riepen de leiders van de Vrijheidsalliantie op tot een topconferentie van alle politieke kopstukken in Zuid-Afrika. Dat is volgens de conservatieven “gezien de ernst van de politieke situatie” het enige middel om “de crisis in op te lossen”.

President De Klerk lag de laatste dagen politiek zwaar onder vuur als gevolg van de aanval van het leger, vrijdag, op een vermeende basis van het rebellerende Azaniaans Volksbevrijdingsleger (APLA) in het zwarte thuisland Transkei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden