De kleinste kamers zijn voor de dominees

PKN-conferentieoord Nieuw Hydepark in Doorn krijgt vorm. Het complex is zelfs eerder klaar dan gedacht. Al eind februari zijn de eerste gasten welkom.

Het weer is in Doorn vandaag beter dan de krant had gezegd. En dus genieten een paar ouderen, die op vakantie zijn in het Roosevelthuis van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), buiten op het terras van de rust. In de verte zijn cementmolens en betonboren te horen.

Loop je op dat geluid af, dan stuit je - na het laatste rijtje bomen - op een grote bouwlocatie vol bedrijvigheid en de contouren van iets nieuws. Iets groots. Hier bouwt de PKN voor zo'n 11 miljoen euro een zorghotel annex conferentiecentrum. Het complex vervangt het Roosevelthuis en het al gesloopte 'seminarium', waar dominees ver van de bewoonde wereld en hun gemeentes terecht konden voor trainingen en retraites. Vanaf begin volgend jaar zit alles en iedereen bij elkaar onder één dak. Eén keuken, één receptie en één kapel. Dat spaart kosten.

Vandaag is de pers uitgenodigd om te komen kijken hoe de bouw vordert. Gastheren zijn Haaije Feenstra, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, en bestuurslid Gerrit Westerveld. Volgens hen was de nieuwbouw bittere noodzaak.

"Beide gebouwen waren aan het eind van hun levensduur", zegt Westerveld. Hij werkt zijn hele leven al in de bouw en dat kun je horen. "We hadden overal te maken met enkel glas en koudebruggen. Weet uw wat dat is, een koudebrug? Dat zijn betonconstructies die kou binnenlaten, daar verlies je heel veel warmte mee." Verder was met name het Roosevelthuis volgens Westerveld hopeloos verouderd. "Dan heb je het over één toilet op acht bewoners. Dat is niet meer van deze tijd. Verder ontbreken moderne hulpmiddelen zoals tilliften. Het gebouw was gewoon op. Als iets vijftig jaar oud is, rotten de dingen op een gegeven moment onder je vandaan."

De ontvangst is in een bouwkeet. Aan de muur een planningsbord en een futuristische 3D-schets van het complex dat Nieuw Hydepark gaat heten. Op tafel twee blauwe bouwhelmen. Westerveld heeft gelijk al goed nieuws. Niet alleen vordert de bouw gestaag, het complex is zelfs eerder klaar dan gedacht. Al eind februari zijn de eerste gasten welkom. En dat is een meevaller, zeker gezien het wantrouwen waarmee sommigen binnen de PKN dit 'huis van de kerk' aanvankelijk bekeken. Zoveel geld uitgeven als kerk in deze tijd, moet dat nou? Feenstra benadrukt nog eens dat een overgroot deel van de PKN-synode Nieuw Hydepark een 'goede stap' vond, ondanks het feit dat de kerk krimpt. "Uiteindelijk waren maar zeven van de honderdvijftig synodeleden tegen het voorstel."

undefined

Bouwherrie

Het enthousiasme van Feenstra en Westerveld is groot en overstemt de bouwherrie om hen heen met gemak. "Als je straks de bouwplaats ziet, kun je zien wat voor mooi uitzicht de mensen krijgen", zegt Westerveld. "Voor de minder bedeelden in de samenleving hebben we straks het mooiste plekje op het park. Je hebt daar ruimte, je hebt daar bos, je kijkt over een vijver heen en ergens in de verte zie je ook nog beweging op straat."

Terwijl er gebouwd wordt, draait het oude Roosevelthuis gewoon door. Deze week logeert een groep vakantiegangers uit Drenthe in het gebouw dat zich al bij de sloop lijkt te hebben neergelegd. Investeringen worden niet meer gedaan en het interieur is duidelijk aan vernieuwing toe. Sari Meerman (89) uit Dedemsvaart is hier ook op vakantie, voor de vijfde keer maar liefst. En weer vindt ze het geweldig. "De verzorging is zo goed. Het lijkt hier wel het paradijs. Dit is voor mij de enige manier om op vakantie te kunnen gaan."

Het programma van de vakantieweek is overladen. "Ik heb het gewoon druk", zegt mevrouw Meerman. Vandaag gaat ze naar een botanische tuin. Later volgen onder meer nog een bingo, een 'verwendag' en niet te vergeten een kerkdienst. Katholieken en atheïsten zijn welkom in het Roosevelthuis, maar het merendeel van de gasten is toch van protestantse huize. Dat geldt ook voor de vrijwilligers en het verplegend personeel, die belangeloos met mevrouw Meerman zijn meegekomen uit Drenthe. "Zelfs de dominee is erbij", zegt ze. "De vieringen hier zijn zo mooi. De liederen, de schriftuitleg van de predikant: het is allemaal zo bijzonder. Thuis kan ik niet meer naar de kerk en ben ik aangewezen op de tv."

Een kilometer verderop lopen de bouwheren Westerveld en Feenstra trots de bouwplaats op. Westerveld voert het woord. Er staat nog slechts een geraamte van een gebouw, maar hij weet al hoe alles eruit komt te zien. "Hier komt het restaurant en daar slapen straks de dominees. Daarboven, op de tweede verdieping, is de kapel. En kijkt u eens: overal zichtlijnen naar buiten. Het licht reist hier met je mee."

De ouderen hebben straks hun eigen vleugel die in verbinding staat met het hoofdgebouw. Alles wordt gelijkvloers aangelegd. Je hoeft geen bouwkunde gestudeerd te hebben om nu al te zien dat die protestantse vakantiegangers straks veel ruimere kamers krijgen dan de dominees. Hun kamers lijken aan de kleine kant. Bed, bad en bijbel: meer past er niet in. Westerveld is inmiddels verder gelopen en kijkt uit over een terras dat er nog niet is. "Kijk eens wat een uitzicht", roept hij uit.

Straks kunnen hier tegelijkertijd zo'n 35 hulpbehoevende ouderen (plus begeleiding) en vijfentwintig dominees verblijven. Die ouderen betalen in de nieuwbouw liefst 25 procent meer voor hun vakantie dan in de oudbouw. Een bedrag dat weer zal moeten worden opgebracht door sponsors en gemeentes. Geen probleem volgens Westerveld. "Ik denk dat ze dat er wel voor overhebben. Je moet niet vergeten dat ze moderne kamers krijgen met veel meer comfort en faciliteiten."

Mevrouw Meerman kijkt alweer uit naar de vakantie van volgend jaar. Ze ziet best dat het een en ander verbeterd moet worden aan het Roosevelthuis, maar ze was sowieso wel teruggekomen. "Dat wordt nog wennen, die nieuwbouw", zegt ze. En dan moet ze echt weg. De botanische tuin wacht.

De protestantse vakantiegangers krijgen straks ruimere kamers dan de predikanten

undefined

Kosten: 11 miljoen euro

De bouw van het diakonaal zorghotel annex conferentiecentrum kost zo'n 11 miljoen euro. Een groot deel hiervan (10 miljoen) leent de PKN aan de stichting Hyde Park. De inrichting van het zorghotel (kosten 1,2 miljoen) wordt bekostigd uit giften en donaties. Op 14 juni zijn hier in de PKN-kerken collectes voor gehouden. De opbrengst is nog onbekend. Jaarlijks genieten ruim 1500 mensen samen met ruim 1100 vrijwilligers van een vakantie in christelijke sfeer op het landgoed. Het nieuwe complex hoeft niet winstgevend te worden, maar moet wel de kosten terugverdienen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden