De kleine zeemeermin of de kunst van het jong zijn

“Hé, een zwembad”, roepen Rotterdamse jongeren als ze op het Schouwburgplein opeens een grote bak water zien staan. Twee jongemannen met groene regenbroeken waden door het water, ze maken het bad klaar voor de zeeleeuwen die er morgen in komen te zwemmen. Vanavond is de generale repetitie van het spektakel 'De kleine zeemeermin'.

Rotterdam is klaar voor het jaarlijkse 'R festival'. In de hele stad zijn er tot en met 28 september optredens, voorstellingen en exposities. 'De eeuwige jeugd' is dit jaar het thema. Het thema is actueel; een derde van de Rotterdamse bevolking is namelijk jonger dan 25 jaar.

Een van de voorstellingen is een moderne uitvoering van het sprookje 'De kleine zeemeermin' van Hans Christian Andersen, georganiseerd door Music Trend Events. Het gaat over het verlangen van de jeugd naar volwassenheid. Als je oud bent, wil je weer jong zijn, maar als je jong bent, wil je maar al te graag volwassen zijn.

Het sprookje in het kort: Op een dag voor haar verjaardag mag De Kleine Zeemeermin heel even naar de mensenwereld boven de zee. Ze wordt verliefd op een prins. Haar staart en haar stem, haar unieke schoonheid wil zij inruilen om maar bij haar droomprins in de normale, volwassen mensenwereld te kunnen zijn.

Donderdagavond. De generale repetitie. In het waterbassin is een rots gebouwd. Een van de mannen met de groene regenbroeken tilt een mooi meisje in spijkerpak door het water en zet haar op de rots. Het is Edsilia Rombley, ze is 19 jaar. Dit jaar won ze de soundmix-show. Als ze zingt, klinkt haar stem over het hele plein. Twee skaters staan te kijken. Eén zwijmelt, de ander kijkt cynisch en skate gauw weg. Een andere ster in het spektakel is de jongste dj van Nederland, de 13-jarige dj Ken. Hij draaide tijdens het 10-jarig bestaan van de Amsterdamse discotheek Roxy. Bob Fosko ('Daar komt gabbertje') en Joop Keesmaat zijn de vertellers van het sprookje. Tussendoor treden housedancers op, is er een modeshow van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten, het Nederlands Strijkers Gilde speelt, en er is percussie en vuurwerk. De vraag die door het sprookje heen loopt is: kunnen de twee jonge sterren Edsilia en dj Ken hun eigenzinnigheid behouden? Zij staan immers op het punt toe te treden tot de volwassen showbusiness. Gaan zij de weg van de kleine zeemeermin die zich wil aanpassen aan de volwassen wereld of kunnen ze hun eigen originaliteit behouden? Beiden lijken de kunst van het jong zijn te beheersen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden