De kleine lettertjes van Verhagen

Blijven de Nederlandse militairen na 2010 in Uruzgan of niet? De Groene Amsterdammer en Elsevier besteden deze week allebei aandacht aan deze vraag. Volgens De Groene is de toon van de discussie over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan verhard sinds de voorzitter van de grootste Nederlandse militaire vakbond zijn twijfels over de missie uitte. Wim van den Burg zei: „Als het rustig is zegt Defensie: dat komt omdat we het goed doen. Als het onrustig is heet het dat de taliban reageren op militaire druk: ook goed voor de veiligheid. Dat praatje geloven wij dus niet meer.” Voor vakbondsleider Van den Burg is verlenging van de missie onbespreekbaar als de huidige machthebbers in Afghanistan aanblijven. De beoogde democratisering van het land, het missiedoel, raakt volgens hem steeds verder uit zicht. Blijft Nederland, dan kan de situatie in de provincie nog verbeteren, maar dat helpt niets aan de democratische crisis op nationaal niveau, schrijft De Groene.

Elsevier windt zich op over het feit dat de coalitie in plaats van een brede afweging van voors en tegens, zich beperkt tot een gevecht over de procedure. Wat is er in november 2007, bij de eerdere verlenging van de Uruzgan-missie, precies afgesproken? Daarbij blijkt het hoe dan ook zinnetje in een brief van Maxime Verhagen aan het parlement van 30 november 2007 cruciaal. Verhagen schreef destijds dat Nederland twee jaar langer zou blijven. „Dat wil zeggen van 1 augustus 2008 tot 1 augustus 2010. Nederland zal hoe dan ook zijn leidende militaire verantwoordelijkheid in Uruzgan per 1 augustus 2010 beëindigen.” Let op het hoe dan ook-zinnetje: Nederland kan in Uruzgan blijven, mits een bondgenoot de leiding overneemt.

HP/De Tijd pakt uit met een onderwerp dichter bij huis: de commerciële televisie die deze week 20 jaar bestaat. In 1989 begon in Nederland commerciële televisie met de oprichting van TV10 van Joop van den Ende. Het televisiestation kreeg van minister Brinkman echter geen toestemming om op de Nederlandse kabel te verschijnen. RTL-Veronique, een Luxemburgse zender, kon niet worden geweigerd en kwam op 2 oktober 1989 met de eerste uitzending. HP/De Tijd interviewde Jeroen Pauw, die op die dag het RTL Nieuws presenteerde. Pauw vindt dat de publieke omroep niet veel geleerd heeft van de commerciële televisie. Hij vindt dat de publieken afschuwelijk veel geld verspillen. „Ook Wakker Nederland en PowNed krijgen straks naar ik vrees een eigen gebouw met een eigen koffiejuffrouw en een eigen hoofd personeelszaken. Ik zeg: weg met al die omroepen! Echt, de publieke omroep zoals hij nu functioneert, is ten dode opgeschreven.”

Vrij Nederland ten slotte, schrijft dat onder de kinderboeken de hype regeert. Er verschijnen te veel boeken. De omloopsnelheid is hoog, de plankruimte schaars. Was er vroeger nog sprake van klassiekers, neem Thea Beckmans ’Kruistocht in spijkerbroek’, tegenwoordig moet de eerste klap een daalder waard zijn. Dat geldt zelfs voor Harry Potter: wat na de eerste weken wordt verkocht, staat in geen verhouding tot de aanvankelijke verkoopcijfers. Kinderen lezen geen schrijvers meer, maar boeken die lijken op boeken die ze al kennen, schrijft Vrij Nederland.

„Politiek gezien is Wilders grof, maar het grove idioom van vandaag, met zijn seksuele explicietheid, het vele Engels en dat sarcastische afzeiktoontje, hanteert hij niet. Het doet eerder een beetje ouderwets aan, een beetje nostalgisch. Het is de taal van het Nederland waarvan je je weleens afvraagt of het nog bestaat. De taal van Saartje, de meid van de burgemeester in Swiebertje, daar lijkt het op. Saartje zit te mopperen voor de televisie. Gekker moet het niet worden.”

Jan Kuitenbrouwer analyseert de taal van Geert Wilders in HP/De Tijd.

„Iedere vrouw die vroeger iets deed, was een feministe, zelfs als ze honden africhtte. Ik heb er geen moeite mee, zolang feministe niet betekent dat ik alleen broeken en overalls mag dragen en dat ik bereid moet zijn om alle mannen het ravijn in te duwen.”

Schrijfster Margaret Atwood antwoordt op de vraag of ze zichzelf als feministe ziet, in een interview met De Groene Amsterdammer.

„RTL is... Ajax. Omdat het lefgozerig is en net als Ajax ook kan verliezen. Het NOS Journaal vind ik echt PSV. Dan worden ze misschien wel landskampioen, maar het is het toch allemaal net niet.”

Jeroen Pauw over welk journaal hij anno 2009 beter vindt, in HP/De Tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden