De klant komt weer een boek halen

Failliet Polare in Nijmegen herleeft onder oude naam Dekker v.d. Vegt. 'Ik koop bewust bij jullie, en niet bij bol.com.'

DORIEN PELS

Verkoopster Carla van den Broek, brilletje op de neus, bos krullen, is net zo'n begrip in Nijmegen als boekwinkel Dekker v.d. Vegt zelf. Ze is in haar leven nooit zo vaak gezoend als tijdens het bomvolle openingsweekend. De winkel is gered, dankzij klanten die geld hebben geïnvesteerd. Dekker v.d. Vegt is een van de zestien winkels die na het faillissement van de keten Polare met succes een doorstart maakt.

Een handjevol klanten struint rustig door de ruime winkel op deze druilerige doordeweekse ochtend. "Ik kan het nog amper geloven", zegt Van den Broek. Ze is al dertig jaar verkoopster bij Dekker v.d. Vegt, en moest toezien hoe onder Polare zelfs de naam van de gevel verdween, omdat de keten meer eenheid wilde uitstralen. Nu kan zij zich weer wijden aan haar specialiteit: de afdeling reisboeken waar Dekker v.d. Vegt altijd befaamd om is geweest. Ze wijst achter zich naar de rij boekenkasten. "Ik struin internet af op zoek naar pas uitgekomen gidsen, voor fietsers, voor wandelaars. Ik ben nog net op tijd voor de zomer, hoop ik."

Kersverse eigenares van de winkel Monique Kauffman: "Onder Polare werd het personeel beknot. Wat je zelf inkoopt, verkoop je ook beter. Je hebt een Nijmeegse smaak. Bij ons doet de 'Maand van het spannende boek' het beter dan in Amsterdam, om maar wat te noemen. Als een Nijmeegse wetenschapper een boek over de geschiedenis van popmuziek schrijft, leggen we dat prominent in de winkel."

Het begon al mis te gaan eind jaren negentig onder Selexyz. De studieboeken kregen een andere eigenaar, die ook de zakelijke markt bediende. Het was een financiële aderlating. Dekker v.d. Vegt heeft toch altijd positief gedraaid. Na het faillissement van Selexyz, onder nieuwe eigenaar Polare, stroomde het geld weer weg, naar weer nieuwe vloeren en nieuw meubilair, en weer een nieuwe huisstijl. "Polare wilde het allemaal anders doen. Maar de inrichting was niet goed, te verwarrend, hokkerig", zegt mede-eigenaar Hans Peters. "Ze begonnen heel enthousiast met maar vijftien man in de holding, maar dat waren er op het laatst toch weer 45. Dan had je centraal iemand die de cadeau-artikelen inkocht. Dat doet een lokale verkoper er toch gewoon bij, een paar uurtjes in de week?"

Kauffman: "Ik zag de bui al hangen, ik was al aan het bedenken hoe het verder zou moeten. We hebben een crowdfundingbureau benaderd. Dan moet je aangeven wat je denkt te kunnen ophalen onder klanten. Ja, wat zeg je dan? 150.000 euro. Binnen zes dagen hadden we dat bedrag binnen." Voor de doorstart was 450.000 euro nodig, de rest komt van de twee eigenaren en een investeerder, een gepensioneerde aannemer.

Een week zijn ze dicht geweest, om de heropening voor te bereiden. "Iedereen die die week langs kwam, nam taart mee. We krijgen partijen boeken van uitgevers cadeau. Het zijn heel bijzondere tijden."

Feit blijft dat de boekenverkoop daalt, en dat e-readers in opmars zijn. Ook daar heeft Kauffman wel ideeën over: "Ik zie voor me dat mensen hier komen voor inspiratie, voor leestips. En dat ze ter plekke een e-book kunnen downloaden."

Twee aanhangkarren vol gloednieuwe Polare-boekenkasten gingen naar de houtstort. Kauffman en Peters zetten tafels neer met boeken erop. Nu zie je de boeken tenminste weer. En het leuke is: de klanten voelen zich nog meer betrokken. "'De koffiecorner moet blijven hoor, en Carla ook', roepen ze dan", zegt Kauffman. "Het faillissement van Polare heeft mensen aan het denken heeft gezet. Over hoe erg het zou zijn als deze boekwinkels verdwijnen. Hoe leeg de stad dan wordt. Ik hoor mensen zeggen: nu koop ik bewust bij jullie en niet bij bol.com."

Van de 21 Polare-winkels gaan er 16 door
Curator Kees van de Meent heeft 16 van de 21 boekwinkels van het failliete Polare verkocht. Voor die in Breda, Arnhem, Hilversum, Zwolle en Haarlem kon hij geen koper vinden. De boekhandels Scheltema (Amsterdam), Donner (Rotterdam), Broese (Utrecht), Dominicanen (Maastricht), Adr. Heinen (Den Bosch) en Van Pierre (Eindhoven) maken een nieuwe start onder de naam die ze voerden voor ze Polare werden. Nieuwe namen zijn er voor de winkels in:

Den Haag: gaat naar de Haagse boekondernemers Nadine en Fabian Paagman. De winkel heet voortaan Paagman.

Leiden: komt in handen van Willeke van der Meer, mede-eigenaar van boekhandel Blokker in Heemstede.

Enschede: verkocht aan boekhandel Broekhuis in dezelfde stad.

Tilburg: komt in handen van de familie Mutsaers van de gelijknamige boekhandel in die stad.

Almere: overgenomen door Jeroen Stumpel, handelaar in boeken en kantoorartikelen. De winkel gaat als Stumpel verder.

Groningen en Leeuwarden gaan beide verder als boekhandel Van der Velde.

In Apeldoorn gaat de nieuwe eigenaar door met tweedehands boeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden