De klank van de Koran in de kerk

Het leek een mooi idee van de St. Mary Cathedral in Glasgow. Nodig moslims uit om in de Kersttijd een dienst bij te wonen. Goed voor de dialoog, zo leer je elkaar nog eens kennen. En laat een van hen een korangedeelte naar keuze voordragen. Een moslimstudente kweet zich bij de viering van Driekoningen melodieus van die taak.


En plotseling was Schotland te klein. En niet alleen Schotland. Want de kathedraal behoort tot de Episcopaalse Kerk, en dat is een Schotse vertakking van de Anglicaanse Kerk, zodat de zaak heel Groot-Brittannië beroerde, ook Engeland. De studente las voor uit Soera Mirjam, het koranhoofdstuk dat onder andere de geboorte van Jezus beschrijft, die plaatsheeft onder een palmboom. Het is een wel grappig verhaal. Ook in de Koran raakt Maria door goddelijk ingrijpen zwanger, terwijl ze nog maagd is. Ze heeft veel uit te leggen en is wanhopig. Het kindeke Jezus redt haar uit de nood. De zuigeling drukt alle verdachtmakingen de kop in door in heldere grote mensentaal mee te delen dat hij Gods dienaar is.


Tot zover was er in de kathedraal weinig reden tot opschudding. Maar de studente droeg ook het vervolg voor. Daarin staat: "God is niet zo dat hij zich een kind neemt. Geprezen zij hij!" En dat raakte uitgerekend in de Kerstperiode een pijnlijk verschil tussen islam en christendom, de goddelijkheid van Jezus waarin de islam niet gelooft en de meeste christenen wel.


Hoe geseculariseerd is Europa echt? Gekwetste gelovigen schreven open brieven. De sociale media begonnen te grommen, zoals alleen zij dat kunnen. Het klonk zo dreigend dat de kathedraal zelfs de politie inschakelde. Het godshuis weet van geen wijken en blijft zijn optreden verdedigen. Een woordvoerder van de kathedraal wilde niet aan de BBC zeggen of hij op de hoogte was geweest van de inhoud van het bewuste korangedeelte. De studente deed haar voordracht in het Arabisch. De kathedraal krijgt geen steun van de Episcopaalse Kerk. De leider daarvan, bisschop David Chillinworth, betuigde zijn spijt.


Het afgelopen weekeinde bereikte de rel een nieuw kookpunt toen een hofprediker van koningin Elizabeth, Gavin Ashenden, ontslag nam. Dat was niet uit boosheid over de vorstin maar omdat hij vrijuit en ongezouten zijn mening wilde geven over wat er in de kathedraal van Glasgow was gebeurd. Hij wilde de indruk vermijden dat hij in zijn kritiek de mening van de koningin weergaf, vandaar zijn vrijwillige congé.


Het bestuur van de kathedraal zegt alleen maar het wederzijdse begrip tussen christenen en moslims te willen bevorderen. Ook Ashenden wil best wel 'bruggen bouwen', maar vindt de manier waarop dat in Glasgow is gebeurd verkeerd: foute methode, foute plek, foute context. Hij vraagt zich af of er in de wereld een moskee is waar een christen tijdens de eredienst mag verkondigen dat Jezus goddelijk is, en hij vindt wat er is gebeurd in Glasgow ook verraad aan christenen in de moslimwereld.


Hij noemde het niet, maar een jaar geleden prees uitgerekend een imam in Glasgow de moordenaar van de Pakistaanse provinciegouverneur Salman Taseer, die het in 2011 met dodelijke afloop opnam voor Asia Bibi. Die Pakistaanse christelijke boerenvrouw vertoeft al bijna zeven jaar in een dodencel wegens 'blasfemie'. De Britse majesteit tenslotte hoeft niet bang te zijn dat haar geestelijke verzorging in het gedrang komt na het vertrek van Ashenden, want er staan nog ruim dertig andere hofpredikers tot haar beschikking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden