De 'Kist' weet nu al dat hij Spakenburg verlaat

SPAKENBURG - Halverwege het vorig seizoen bezette Spakenburg de tweede plaats op de ranglijst. Trainer Simon Kistemaker had toen al luid verkondigd dat zijn ploeg er na de winterstop zou staan. Spakenburg schoof het begeerde plekje echter niet op. Thans laat Kistemaker op twee fronten van zich horen: Spakenburg gaat volgens hem voor de titel en nu weet de 56-jarige al dat hij van het seizoen vertrekt.

PETER WILSCHUT

Kistemaker ziet geen probleem in zijn uitgesproken voornemen: “Het heeft twee positieve aspecten. Ten eerste haal ik druk van de ketel voor de spelersgroep en ten tweede verschaft het zowel Spakenburg als mij duidelijkheid om naar iets anders op zoek te gaan. Het is onzin te veronderstellen dat ik of de spelersgroep minder gemotiveerd zou werken. Natuurlijk willen spelers nog steeds meer dan één stap harder lopen voor mij. En ikzelf vertrek hier liever met dan zonder titel.” Kistemaker zet zijn kaarten op een terugkeer in het profvoetbal. “Sinds mijn entree hier in januari 1997 heb ik vier aanbiedingen van profclubs afgeslagen. Ik wil mijn ambities straks weer een stap hoger kwijt. Of dat lukt weet je nooit, maar morgen kan ook de hemel naar beneden komen”.

Meedoen om de titel is Spakenburg aan zijn stand verplicht. De selectie is alleen verzwakt door het vertrek van Verspuy (Bennekom) en de blessuregevoelige Dekker (DVS'33). Daartegenover is de terugkeer van Paul Lieftink (Go Ahead Eagles) een versterking, terwijl naast doelman Van Lopik (DOSK) ook nog de veldspelers Smeele (Huizen), Pot (ESC) en Van de Pijl (Lelystad) neerstreken. Spakenburg kon het zich zaterdag zelfs permitteren om ondanks het gemis van spits Bergeik en verdediger Creutzberg Frank van Twillert, topscorer in het vorig jaar, op de bank te houden. Met ook nog de sterke doelman Verhoeven en de ex-profs De Gunst en Van Appelen in de ploeg hoeft van Spakenburg niets minder te worden verwacht dan dat het in elk geval langdurig bovenin meedraait.

Het vertoonde spel correspondeerde in het duel van zaterdag tegen DOVO (1-1) echter nooit met dat verwachtingspatroon. Spakenburg had al vroeg tegen een achterstand aan kunnen kijken toen Wenneker namens DOVO de paal raakte. Het indachtig de geest van de trainer meer op bonkige kracht dan op technisch vernuft gebaseerde speltype van Spakenburg hielp de blauwe ploeg snel nadien aan een kansen-overwicht. Halfweg het duel stond de teller op 5 tegen 2, na 90 minuten op 9 tegen 5. Het aantal treffers hieruit werd gelijk verdeeld. In de tiende minuut na rust kreeg Louwen namens Spakenburg de hulp van de later moegestreden uitgevallen nieuwkomer Michel Boerebach, die een inzet van richting veranderde (1-0). Voor DOVO was dat het sein om de door trainer Rob MacDonald gepredikte zekerheid te laten varen. Dat leverde kansen op, toch was er een dood spelmoment nodig om Leidekker vijf minuten voor tijd te laten tekenen voor de gelijkmaker (1-1).

Beleefde Spakenburg de puntendeling als een verlies, MacDonald meende dat sprake was van een punt winst: “Wij zijn nog niet zover dat we een sterke ploeg als Spakenburg onze wil kunnen opleggen. Mijn zekerheid begint van achteruit. Als dat punt voldoende scoort, bouwen we verder.”

Naast Boerebach begroette DOVO in aanvaller Arne van de Berg (Willem II) een andere opvallende nieuwkomer. Het duo is aangeland in een ploeg waarin geen speler qua individuele vaardigheid ooit ruzie zal krijgen met een bal. Dat omzetten in een collectieve prestatie is de opgave waarvoor MacDonald zich gesteld weet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden