De kip van Woltersum heeft alweer een ei gelegd

Leven komt aardig vlot op gang langs het Eemskanaal

De dijk lekt al jaren. De komende week zal het onderwerp zeker zijn agenda bepalen. Burgemeester André van de Nadort van Ten Boer zal aandringen op haast bij de al voorgenomen versterking van de dijk langs het Eemskanaal. De burgemeester staat zondag tegen de middag te kijken in Woltersum, waar de dijk het een paar dagen eerder leek te begeven. Werklieden hebben een afzetting gemaakt om ramptoeristen te weren van de plek die wit ziet van de zandzakken. De man van het bouwbedrijf steekt de burgemeester bij het wegrijden een visitekaartje toe. Voor als er nog eens een klusje is.

Woltersum komt bij van een hachelijk avontuur. Vrijdagochtend, nog voor de zon opkwam, zijn de 340 inwoners van het Groningse dorp samen met mensen uit de buurdorpen Wittewierum, Ten Post en Ten Boer verplicht geëvacueerd omdat water uit het Eemskanaal hen dreigde te overspoelen. Zaterdag aan het eind van de ochtend mocht iedereen weer naar huis.

Sommige huizen hebben zondag nog plakbandkruisen op het raam, het herkenningsteken voor de hulpverlening dat de bewoners vertrokken waren. Vlaggen wapperen. Er hangen spandoeken waarop de hulpverleners worden bedankt. Mensen van de kerk in Ten Boer brengen potjes hyacinten rond om de Woltersumers welkom thuis te heten.

Theo Verhoeven ziet tevreden dat zijn kippen weer allemaal terug zijn in de ren. Er is alweer een ei gelegd. Een van de twee konijntjes is helaas spoorloos. Verhoeven liet de dieren vrij voor hij vrijdagochtend om half zes met vrouw en dochter vertrok. Hij had net de hele nacht staan bikkelen op de dijk. Heel Woltersum hielp zandzakken leggen in afwachting van assistentie van het leger.

Verhoevens buurman Huib van der Ziel bestrijdt deze zondag een stijve nek met paracetamol. Hij sjouwde ook zandzakken. En regelde een evacuatie van een geit, een paard met artrose, een weerspannig varken en twee ezels met gebreken, naar een schuur in Lellens. Van der Ziel runt in Woltersum zorgboerderij De Slingertuin. Zijn grootste zorg was de autistische cliënt die momenteel intern is op de boerderij. De man, niet bestand tegen veel prikkels, was not amused toen hij van zijn bed werd gelicht met de boodschap dat hij mee moest komen. Van der Ziel vroeg zich af hoe de cliënt zich zou houden op de opvanglocatie, de Tiggelhal in Ten Boer. "Het ging gelukkig goed. We hebben een rustige plek gezocht. Af en toe deed hij een tukje in zijn eigen auto. En ik heb hem een dekentje gebracht en steeds gevraagd hoe het ging."

De jonge man is uiteindelijk opgehaald door zijn ouders. Deze zondagmiddag komt hij weer terug. De dieren gaat Van der Ziel maandag halen.

De familie Westeneng had de veestapel zaterdagavond om half zeven al weer op stal in Woltersum. De tachtig melkkoeien en het jongvee logeerden in Sint Annen. Na terugkeer zijn er twee kalfjes geboren, vertelt José Westeneng aan de buren. Dat eentje dood ter wereld kwam, komt mogelijk van de stress. Ook een koe is omgekomen. Ze struikelde bij het melken in de vreemde stal en overleefde het niet.

Zeehonden verzwakt
Bij de zeehondencrèche in Pieterburen zijn de afgelopen dagen tientallen zeehonden binnengebracht. Veel dieren zijn erg mager en hebben longproblemen. Veel zeehonden hebben moeite om visjes te vangen en zijn daardoor verzwakt. De zeehonden worden gevonden langs de hele Nederlandse kust en op de Waddeneilanden. Dat zei zaterdag een medewerkster van de crèche die de harde wind van de afgelopen dagen ook een van de boosdoeners noemt.

Op het terrein is een grote tent neergezet waarin de dieren liggen. Maar ook in badkuipen en andere baden liggen de zeehonden. Tientallen vrijwilligers en de betaalde krachten hebben er hun handen vol aan, zegt de medewerkster van de zeehondencrèche.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden