'De kip' Rasmussen beschuldigt nu ook Breukink

In zijn boek 'Gele koorts', dat vandaag in de Nederlandse vertaling verschijnt, spreekt oud-wielrenner Michael Rasmussen uitgebreid over zijn leven en het bijbehorende dopinggebruik tijdens zijn tijd in het peloton. Rasmussen reed onder meer voor Rabobank (2003-2007). In het peloton had hij de bijnaam 'de kip' omdat hij zo mager was.

De Nederlandse ploegleiding onder leiding van Theo de Rooy zette Rasmussen in 2007 uit de Tour de France. De Deense klimmer had de leiding in het algemeen klassement, maar in juli van 2007 bleek dat hij verscheidenen malen had gelogen over zijn verblijfplaats, een doodzonde in het door doping geïnfecteerde wielrennen.

Daarop werd Rasmussen ontslagen, een actie waarover beide partijen nog steeds voor de rechter aan het steggelen zijn. Centraal punt: Rasmussen stelt dat Rabobank hem onrechtmatig heeft ontslagen omdat de ploeg wist wat hij uitvrat. Rasmussen vertelt in 'Gele koorts' dat hij in die dagen verscheidene malen dacht aan zelfdoding.

Rasmussen beschrijft een scène waaruit opgemaakt kan worden dat ploegleider Erik Breukink al in 2006 wist van de bloedtransfusies. 'Jullie mogen niet meer [bloed] zakken meenemen. Het is genoeg. We rijden hard genoeg.' Zelfs de chauffeur van de Rabo-teambus speelde mee in het spel toen hij in 2007 een keer dynepo (een variant op epo, het wondermiddel dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes bevordert) in diens onderbroek verstopte toen de Franse politie de teambus doorzocht. 'Rabobank wilde leven in een toestand van wetende onwetendheid,' schrijft Rasmussen, die begin dit jaar toegaf tijdens zijn loopaan zijn toevlucht te hebben genomen tot het gebruik van epo, groeihormonen, insuline, bloedtransfusies, cortisone en testosteron.

Rasmussen vertelt hoe hij eigenhandig zocht naar doping, in Puerto Rico kunstbloed bedoeld voor honden kocht, in zijn eigen kelder zijn bloed aftapte en de hulp zocht van Oostenrijkse dopingdealers, die ook zijn Rabo-ploeggenoten Michael Boogerd en Denis Mentsjov en atleet Simon Vroemen als klant hadden.

de verdieping 2|3 Sluwe gids in een bedrieglijke wereld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden