Tv-column

De kijkcijfers van RTL Late Night worden duur betaald

Beeld RTL Late Night

Twan Huys beheerste dit weekend de mediarubrieken, maar ongetwijfeld niet op de manier die hij voor ogen had toen hij begin september startte als presentator van RTL Late Night. 

Behalve zijn haperende succes staat nu ook zijn journalistieke integriteit ter discussie, omdat hij tijdens de live uitzending vrijdag een belofte aan een gast verbrak. Een wanhoopspoging om een koppige Friezin eronder te krijgen.

De redactie had vrijdag alle betrokkenen in de rechtszaak der ‘blokkeerfriezen’ aan tafel willen hebben. Met aan de ene kant het Friese blokhoofd Jenny Douwes en aan de andere kant zwartepietbestrijder Jerry Afriyie. Voor zover ik het als simpele kijker allemaal kon volgen was Douwes’ advocaat Anker wel akkoord gegaan met een gezamenlijk tafelgesprek, maar Jenny Douwes zelf niet. Zij ziet Afriyie als een terrorist, en gaf daarom vlak voor de uitzending aan niet met hem in rechtstreeks gesprek te willen gaan.

Waarop de redactie van RTL Late Night Jenny haar zin gaf. Zij mocht wel aan tafel gaan zitten, maar Jerry Afriyie werd verwezen naar de eerste rij in het publiek. Een nogal lomp compromis, en ik kan me bijna niet voorstellen dat Jenny - een slimme tante - zich vooraf niet heeft afgevraagd waarom haar tegenspeler daarmee akkoord zou gaan.

Beeld Screenshot RTL Late Night

Dat deze Jerry Afriyie akkoord ging, was omdat hij op de hoogte was van een slinks plan: hij wist dat hij gaandeweg het gesprek tóch aan tafel zou mogen aanschuiven. Want toen Jerry nog vanaf die eerste rij een vraag moest beantwoorden, zei hij bijvoorbeeld zijn standpunt later wel uiteen te zullen zetten “als ik in mijn tijd zit”. Hij wist dus dat zijn moment nog zou komen.

Choreografische chaos

En ja hoor: even later werd Jerry alsnog aan tafel genood door Huys, daarmee Jenny voor het blok zettend. Zij liet zich als stoere Friezin niet uit het veld slaan en bleef gewoon zitten. Er Twan Huys vervolgens tijdens het gesprek meerdere malen op wijzend dat hij haar om de tuin had geleid.

In deze choreografische chaos zal het de meeste mensen trouwens zijn ontgaan waar dat gesprek precies over ging. Ook de volgende dag ging het alleen maar over de betrouwbaarheid van Twan Huys als talkshowleider.

Jenny Douwes aan tafel bij Twan Huys.Beeld Screenshot RTL Late Night

‘Twanprestatie’, kopte zelfs RTL Boulevard. Het RTL-programma gaf collega Twan Huys ruimte om te reageren op alle kritiek op zijn actie. Het leverde niet veel meer op dan een wat sneu ‘daar zat ik, ik kon niet anders’. Huys deed het voorkomen alsof je als redactie op machteloos bent wanneer een gast opeens aanvullende eisen stelt. Zijn verweer klonk flinterdun, maar Boulevard-verslaggever Aran Bade spitte niet echt door. Die gaf aan het allemaal wel heel erg ingewikkeld te vinden en een te lang verhaal om echt uit te diepen. Terwijl Boulevards mediaspecialist Ron Vergouwen even later toch echt maar een paar woorden nodig had om Huys’ listigheid samen te vatten: “Twan zei in een zin ‘we gaan doen wat jij wil Jenny, maar toch niet’.”

Huys stond er ondanks alle commotie zo onaangedaan bij als was hij zelf een onverzettelijke Fries. Hij gaf aan uitstekend te hebben geslapen na de uitzending.

Dat mag hij van mij ook, want in feite heeft hij geen andere mensen schade berokkend dan zichzelf. 

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees meer afleveringen op trouw.nl/tvrecensies.

Lees ook:

Twan Huys laat zien hoe snel het kan gaan in medialand

Er is een ware volksverhuizing aan de gang in medialand. Maar Twan Huys heeft nu al spijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden