De kiezer moet zich niet van de wijs laten brengen in dit referendum

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het zou een goede zaak zijn als vandaag de opkomst bij het referendum alle verwachtingen zou overtreffen. Ondanks de groeiende twijfel over nut en noodzaak van een referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Die twijfel nam de afgelopen dagen sterk toe door uitlatingen van twee vertegenwoordigers van het Burgercomité EU, een van de initiatiefnemers van het referendum. In NRC Handelsblad stelden de twee dat Oekraïne hun comité eigenlijk onberoerd liet.

Hun uiteindelijke doel is Nederland uit de Europese Unie te krijgen en tot die tijd wil het comité alles doen om de relatie tussen de Unie en Nederland zoveel als maar mogelijk onder druk te zetten.

Dergelijke stille agenda's maken weerzin tegen volksraadplegingen, die duidelijk heerst onder delen van de kiezers, begrijpelijk.

Het is ook een belangrijk aandachtspunt als na vandaag het Oekraïne-referendum wordt geëvalueerd.

Het zou echter spijtig zijn als het veel kiezers doet besluiten vandaag de gang naar de stembus niet te maken.

Temeer, omdat de wetgever nu eenmaal - terecht of ten onrechte - bepaalde dat dertig procent van de kiezers dient op te komen, wil de uitslag van een raadplegend referendum geldig zijn.

Niet gaan stemmen in de hoop daarmee bij te dragen aan een te lage opkomst en dus een ongeldig referendum is begrijpelijk maar niet wenselijk.

Dan nog is het referendum alleen raadgevend; de kiezer, maar ook de politiek, dient zich dat goed te realiseren. Parlement en kabinet zouden hun eigenstandige positie niet moeten inleveren uit angst voor de kiezer.

De fracties van CDA en PvdA spraken al eerder uit de uitslag van het referendum, mits geldig, als leidend te zullen beschouwen. Een onbegrijpelijke houding en dat zeker voor het CDA, dat de mogelijkheid van een raadgevend referendum niet eens had willen openen.

U wordt vandaag gevraagd of u zich kunt vinden in nauwere banden tussen Europa en de Oekraïne.

Niet meer, maar zeker ook niet minder. Alle andere redenen om ja of nee te stemmen doen er feitelijk niet toe.

Een associatieverdrag met Oekraïne is om meerdere redenen een goede zaak, al zal het land niet onmiddellijk een enorme ommekeer meemaken.

Het biedt Oekraïne hoop en die hoop dient Europa het land niet te onthouden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden