De kiezer is eindelijk geland

Mede dankzij debatten, Kieskompas en Stemwijzer en nuchtere afwegingen heeft menig kiezer nu wel zijn keuze bepaald.

Stemwijzer en Kieskompas

Neen, ik zweef niet meer. Andere verkiezingen stemde ik D66, na bevestiging van Stemwijzer. Nu ging het anders. Na raadpleging kwam ik uit op Christen Unie, D66 was tweede. Ook Kieskompas gaf dit advies. Ik besloot het programma van CU nog eens grondig te lezen en kon mij er best in vinden. Op veel factoren (milieu, duurzaamheid, energie) scoren ze uitstekend.


In het programma viel één woord me op: rentmeesterschap! In feite kan je alle programma's vervangen door twee woorden: Goed rentmeesterschap. Een woord, dat je terug kan vinden in de Bijbel en dat ook mijn vader zaliger vaak gebruikte. Het euthanasievraagstuk vind ik een lastig item, maar D66 wil dit te gretig veranderen. Ik ben bewust overgestapt.


L. J. M. van Mierlo Wateringen

Voor de aarde

Ik wil een partij die maximaal voor de aarde zorgt, die een vrouwelijke lijsttrekker heeft en die professioneel oppositie kan voeren tegen een nieuw rechts kabinet. Daarvoor hoef je geen seconde te zweven : Partij voor de Dieren.


J. Tolsma Leiden

Applausmachine

Ik was een zwevende kiezer, maar na de uitzending van Pauw & Jinek, maandagavond 13 maart, ben ik overtuigd om op Sybrand Buma (CDA) te stemmen. Na de 'applaus-machine' in het publiek, die voor Alexander Pechthold (D66) georganiseerd leek, ben ik tot die overtuiging gekomen. Ik was verbijsterd over de zeer eenzijdige reacties vanuit het publiek dat uitsluitend met applaus reageerde op de D66- woordvoerder die geen goed antwoord had op de terechte vragen en standpunten van Buma, die voor mij zeer verhelderend waren.


Tjalling Ruiten Urk

Vaders stemadvies

Ik weet aan wie ik mijn stem toevertrouw. De stemmers zijn door de vele debatten, stemwijzers en reclame in verwarring gebracht.Hoe anders ging dat vroeger. Het enige stemadvies gaf mijn vader op de ochtend van de verkiezingen. Wij moesten op de KVP van Romme stemmen. Dan bekrachtigde hij dit met "Ver...., wij stemmen Romme".


Later zei mijn schoonmoeder (een echte dolerende) hetzelfde, maar met dit verschil dat alle kiesgerechtigde huisgenoten op de ARP moesten stemmen. Zij vond dat wij dat verplicht waren tegenover Abraham Kuyper, reeds lang overleden. Een oude leus werd herhaald . 'Maak geen fouten, stem Jan Schouten.'


Haar gebod werd nageleefd. Nu zeggen mijn kinderen: "Pa, dat maken wij zelf wel uit". Ik vertrouw er maar op dat zij op de juiste partij stemmen.


Leo van der Lans Oldebroek

Afscheid van de PvdA

Ik zweef niet, althans niet meer,


nadat ik een paar jaar geleden afscheid nam van de PvdA. Ondanks een leuk puntje hier en daar hebben CDA, D66, GroenLinks, CU en SGP meegedaan aan het VVD/PvdA-afbraakbeleid van de afgelopen jaren. Daar ga ik dus niet op stemmen.


Grappig trouwens dat dat afbraakbeleid nu wordt verdedigd als onontkoombaar: 'We konden niet anders.' Onzin. Nee, ik ga naar de SP.


Tom Vermeulen Heemskerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden