De kiezer, als kleuter behandeld door de PvdA, begrijpt het prima

De desastreuze nederlaag van de PvdA bij de recente Tweede Kamerverkiezingen staat, als we veel PvdA-prominenten moeten geloven, in het teken van 'goed begrijpen'. Nu raadde wijlen Joop den Uyl ons al aan 'twee dingen' goed te moeten begrijpen. Met zijn woorden werden we wijzer. Hij schilderde een perspectief en sprak ons in het hart aan. Begrijpen sprak vanzelf, hij ontstak het vuur.

Hoe anders gaat het nu. Dit weekend lieten Sharon Dijksma en zelfs Lodewijk Asscher weten dat de belangrijkste oorzaak van de nederlaag van de partij zou zijn: "Dat wij, de prominenten, het jullie, de kiezers, niet goed hebben kunnen uitleggen."

Geen woord over gemaakte fouten, te grote ego's en zo meer. Nee, wij hadden het niet begrepen. Ik dacht aan Louis van Gaals: "Zijn jullie nou zo dom of ben ik zo slim?" Ik denk geen van beide. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet uit te leggen. Er valt helaas dus ook niets uit te leggen.

undefined

Dedain

De oproep van de PvdA-prominenten om het beter uit te leggen is in eerste instantie een onderschatting van de verstandelijke vermogens en het inzicht van de kiezer. Er spreekt bovendien een zeker dedain uit, alsof de kiezers niet zelfstandig kunnen denken en hun eigen conclusies kunnen trekken.

De werkelijkheid van 15 maart leerde iets anders. De kiezer heeft het wel degelijk uitstekend begrepen. En niet alleen begrepen maar vier jaar lang gevoeld en gezien wat er gebeurde. De kiezer is teleurgesteld en gedesillusioneerd afgehaakt.

Wat is er dan vanuit PvdA-perspectief zoal niet uit te leggen?

Bij voorbeeld:

het verhogen van sociale huren, het verminderen van het aantal sociale huurwoningen, afbouwen van huurtoeslag en als klap op de vuurpijl invoering van de verhuurdersheffing (Trouw, 21 maart).

het uitkleden van de zorg en het overhevelen van een groot deel van de zorg naar de gemeenten, wel met minder geld uiteraard want er moest bezuinigd worden.

flexibilisering van de arbeidsmarkt door toename van het aantal zzp'ers en het steeds kleinere aantal vaste contracten. Gevolgen: steeds meer jongeren worden speelbal van ouderwets kapitalisme, kunnen geen planning maken voor hun loopbaan en geen hypotheek krijgen.

undefined

Uitverkoop

Sommigen spreken van verraad van de socialistische idealen van de partij. Dat gaat, uitgaande van de integriteit van de PvdA-politici, misschien wat ver, maar de overhaaste uitverkoop van wat in tientallen jaren werd opgebouwd lijkt er wel op.

Waarom moest Diederik Samsom zo nodig en zo ontzettend overhaast op deze manier onder het juk van de VVD door? Ja, hij kreeg wat wisselgeld terug in de vorm van het Kinderpardon en een fractionele beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Waarom niet vastgehouden aan de idealen en het sociale gezicht van de PvdA? De wereld, en zeker Nederland, zou niet zijn vergaan en het herstel zou misschien wat langer op zich hebben laten wachten, net zoals ons bedrijfsleven iets later torenhoge winsten had kunnen bijschrijven.

Kortom, neem ons serieus en ga ons niet als kleuters uitleggen wat we allang weten en op onze klompen hebben aangevoeld.

Ik wil Asscher het voordeel van de twijfel geven. Hij hoeft het mij de komende jaren niet uit te leggen, zelfs in het donker herken ik een sociaal gezicht direct en wie weet zien we over vier (?) jaar een wederopstanding zoals we die nu bij het CDA zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden