DE KIER

Ministers wil is wet: waterstanden blijven op de radio

ANITA LOWENHARDT; HANS DE PRETER

Zondag, het kan niemand ontgaan zijn, verandert er van alles op de vijf Hilversumse radiozenders. Zo zal Radio 5 elke dag beginnen met het nieuwe programma '1008 AM' waarmee de luisteraar, van zeven tot negen uur, 'prettig kan ontwaken', zoals de NOS het aanprijst.

De waterstanden had men niet in het programma opgenomen omdat, zo werd bedacht, dat toch niet echt meer nodig is "in deze tijd van Teletekst, autotelefoons en 06-nummers" , zoals Henk van Hoorn, chef actuele programma's van de NOSradio, het verwoordt.

De NOS had echter buiten de waard gerekend: in dit geval twee ministers, die van WVC en verkeer en waterstaat. Zij oordeelden dat de waterstanden 'essentiele informatie is' en op de radio niet kan ontbreken.

Tot woede van Henk van Hoorn. "Ik vind wel degelijk dat de minister van WVC sturend zou moeten optreden, bijvoorbeeld omdat de omroepen blijven weigeren om samen te werken. Op dit moment lijkt het er echter op dat zij haar handen van Hilversum heeft afgetrokken, of ze daar de 'Verelendung' laat toeslaan. En, als dat zo doorgaat, worden we helemaal opgeslokt door de commercie."

"Maar wat merk je uit Den Haag? Niets, behalve op het moment dat de omroep besluit om de waterstanden af te schaffen. Dan komt de minister opeens, samen met haar collega van verkeer en waterstaat, in actie. Voor deze 'essentiele informatie' moeten wij, in 'prime time', namelijk om vijf voor acht, ons programma vijf minuten lang onderbreken. Want, zei de minister: 'Ik verdeel in dit land de radiozendtijd'. Nu vraag ik je . . ."

"Voelen we niks voor, zeiden wij, vijf voor zeven lijkt ons een mooie tijd. Dat nu, kan niet, volgens de minister van verkeer en waterstaat, want de mensen die hun peilstok in het water houden, moeten dan een uur eerder opstaan en overuren betaald krijgen. Vijf voor acht moest en zou het worden."

"Dus de minister van verkeer en waterstaat bepaalt hoe de programma's ingedeeld worden. Daar kan ik me buitengewoon over opwinden, ook omdat dat het enige is dat uit Den Haag komt. Als je zoiets bedenkt, moet je achter dikke kluismuren opgesloten worden."

Uiteindelijk is toch nog een compromis bereikt. De waterstanden blijven, op Radio 5, maar niet om 5 voor 7, of 5 voor 8, maar om 5 voor 9. Want binnenschepen mogen tegenwoordig van alle communicatiegemakken zijn voorzien, toch kunnen de schippers de waterstanden blijkbaar alleen met pen en blocnote van de radio overnemen.

Noordelijke VVD weert 'lastige' vrouwen

Een lastige tante. Zo denkt de VVD in Groningen over haar enige vrouwelijke gemeenteraadslid, Herma Wormgoor. Gisteren gaf een speciale commissie binnen de Groningse VVD - ingesteld om een jarenlang slepend conflict binnen de raadsfractie op te lossen - haar een welgemeend advies: inpakken en wegwezen. En als ze dat niet doet, dan moeten de andere drie leden van de VVDfractie in de Groningse raad haar maar negeren en duidelijk maken dat ze niet bij de VVD-fractie hoort. Dat is de oplossing die de speciale commissie, onder leiding van burgemeester A. Dees van Winsum, bedacht om af te komen van problemen in de stad-Groningse VVD.

Al jarenlang botert het niet tussen Herma Wormgoor en de drie leden tellende fractie, onder leiding van Jan Evenhuis, broer van de oudstaatssecretaris. Mevrouw Wormgoor nam de afgelopen jaren herhaaldelijk een afwijkend standpunt in en hekelde, in het openbaar, de zig-zag koers van fractieleider Evenhuis.

Volgens Evenhuis - onlangs wegens 'plichtsverzuim' ontslagen bij de Rijkshogeschool Groningen - valt met Wormgoor niet samen te werken. Ze zou zich niet aan afspraken houden. Wat nu werkelijk de problemen tussen Wormgoor en haar drie collega's heeft veroorzaakt is onduidelijk: de eigenzinnigheid van mevrouw Wormgoor of de onnavolgbare koers van Jan Evenhuis.

Deze zomer vergaderde de VVD'ers over de kwestie. De liberalen kozen massaal voor de visie van Evenhuis en bleken het mevrouw Wormgoor vooral kwalijk te nemen dat ze de vuile was buiten had gehangen in Groningse media. 'Ze heeft het nest bevuild', vonden diverse VVD'ers.

Nu ook de commissie Dees de zijde van Evenhuis kiest, lijkt haar politieke lot bezegeld. Herma Wormgoor wilde gisteren nog niet reageren. Ze wil enige bedenktijd. De kans is groot dat haar nu hetzelfde lot te wachten staat als dat van haar politieke vriendin, het Drentse oud-Statenlid Dineke Uildriks.

Deze werd in 1990 een te solistisch optreden verweten, uit de Statenfractie gestoten en vervolgens uit de VVD gezet. Uildriks ging in beroep, kreeg eerherstel en kwam zelfs terug in de fractie. Bij de volgende verkiezingen in 1991 keerde ze echter niet terug op de kandidatenlijst.

Erfenis van miljonair: zeven maitresses

Amerikaanse advocaten spraken gisteren voor het Amerikaanse gerechtshof in Los Angeles hardop de wens uit dat miljonair Henry Mudd uit de dood zou kunnen herrijzen om uitleg te geven over de financiele beloftes die hij bij zijn leven al dan niet gedaan heeft aan zijn zeven maitresses.

Een van hen maakt namelijk aanspraak op een deel van Mudd's immense vermogen en op het huis dat hij haar geschonken zou hebben, maar waar ze na zijn dood, twee jaar geleden, uitgezet werd.

Volgens haar had hij haar zelfs een trouwring gegeven en haar gezegd dat zij hem maar als haar wettige echgenoot moest beschouwen. Helaas voor haar trouwde Mudd echter, vijf maanden voor zijn dood, met een van zijn andere zes vaste vriendinnen. "Dat deed pijn" , huilde ze gisteren. Meer pijn deed wellicht dat ze na Mudd's dood ook diens maandelijkse betaling van 8000 dollar kwijt was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden