DE KIER

Een echte Bernhard voor ruim elf mille

ANITA LOWENHARDT

De opbrengst gaat naar de International Council for Bird Preservation. Het schilderij was eerder gekocht door particulieren op een verkoop ten bate van het Wereldnatuurfonds en vervolgens geschonken aan de ICB.

Schilderen is al sinds het midden van de jaren veertig een grote hobby van de prins. Op Soestdijk heeft hij in de Zonnekamer zijn eigen atelier. De prins schildert vaak tijdens vakanties. Daarbij gebruikt hij regelmatig door hem gemaakte foto's als hulpmiddel. Ter plekke is er meestal geen tijd om uitvoerig met palet en verf aan de gang te gaan.

Koningin Wilhelmina activeerde haar schoonzoon tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen tot deze hobby. Zij deed de prins zijn eerste schilderkist cadeau. In de oorlogsjaren waren het met name vliegtuigen en de landhuizen waar koningin Wilhelmina en de prins tijdelijk verblijf hielden, die Bernhard inspireerden tot olieverfschilderijen.

Tegenwoordig zijn het vooral landschappen. Prins Bernhard schilderde veel in de Himalaya en in Zuid-Amerika. Ook in de Oostenrijkse Alpen onstonden veel van zijn olieverven. Het park van Soestdijk heeft ook een aantal werkstukken opgeleverd. Aan mensen schilderen waagt de prins zich niet.

Lange tijd bleef de prinselijke schilderhobby onbekend. Een paar jaar geleden exposeerde de prins een paar van zijn schilderijen voor een liefdadig doel. Hij liet er ook enige veilen voor het Wereld Natuur Fonds.

Cursus huwelijk redden of in elk geval harmonieus uit elkaar gaan

China kan de vele huwelijken die stuklopen niet meer aanzien. Een districtsrechtbank in de provincie Shandong heeft daarom een cursus voor scheidende paren opgezet.

Een maand lang krijgen man en vrouw onderwijs over de wet, politiek, moraal en ethische vraagstukken, in de hoop dat het echtpaar een 'correcte houding' aanneemt tegenover de scheiding. Het liefst ziet de rechtbank, dat er een verzoening plaatsvindt, maar ook een vriendschappelijk uit elkaar gaan wordt als een succes beschouwd.

"De school probeert stellen die mogelijk verzoend kunnen worden, over te halen het nog eens met elkaar te proberen. Maar voor mensen van wie de huwelijken zijn mislukt, verschaft de cursus adviezen, zodat ze op een geciviliseerde manier uiteen kunnen gaan" , schrijft een Chinese krant in haar editie voor overzeese gebieden.

De cursus is niet zonder resultaat gebleven. Sinds haar oprichting zes maanden geleden heeft de school al 290 studenten in opleiding gehad. 37 procent van de paren besloot getrouwd te blijven, en maar liefst 45 procent ging in harmonie uit elkaar.

Rudi Carrell stapt over naar RTL-Plus

Rudi Carrell, die in 1965 Nederland verliet om beroemd te worden in Duitsland, is is na 27 jaar huwelijk met de tv-zender ARD een verbintenis aangegaan met de Luxemburgse commerciele zender RTL-Plus.

Als reden voor zijn vertrek geeft showmaster Carrell, dat het aantal ideeen voor de show, waarbij hartewensen van de kijkers in vervulling gingen, is uitgeput. "Deze show bestond vanaf het begin bij de gratie van de kijkerspost, en overlijdt ook daaraan" , zei hij op een persconferentie van zijn nieuwe werkgever. De hoeveelheid nieuwe verrassingen was volgens Carrell nog juist voldoende voor de drie shows, die dit jaar nog bij de ARD worden uitgezonden.

Carrells producent, J. E. Entertainment, bereidt op het moment een nieuwe serie voor van het in het verleden bij de ARD uitgezonden 'Am laufenden Band' (gebaseerd op Mies Bouwmans 1 van de 8), waarbij de nieuwe postcodes in Duitsland een belangrijke rol moeten gaan spelen. Daarnaast heeft de Luxemburgse zender 'Rudis Ueberraschungsparty' in voorbereiding. Voorbeeld is het programma van Ralph Ingbar, dat op het festival in Montreux een Gouden Roos wegsleepte.

'Der Rudi', zoals hij in Duitsland liefdevol genoemd wordt, heet eigenlijk Rudolf Wijbrand Kesselaar en vierde onlangs zijn 58e verjaardag. Het Duitstalige RTL-Plus heeft eerder Nederlanders als presentator ingezet, zoals Marijke Amada, ook afkomstig van de ARD, en Linda de Mol. Nederlanders gelden in Duitsland als 'spontaan'.

Nieuwe Japanse minister van arbeid: 'buitenlanders werken niet'

De nieuwe Japanse minister van arbeid, Masakuni Murakami, heeft gezegd dat alle buitenlanders, uitgezonderd Duitsers, lui zijn, en dat hun economie er daarom zo slecht voor staat. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo gisteren.

"Buitenlanders werken niet. Daarom raken zij economisch zo ver achter bij Japan en Duitsland" , zei Murakami, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar. Als Murakami's uitlatingen juist zijn weergegeven, dan gaat het om het jongste voorval in de lange reeks beledigingen aan het adres van buitenlanders door Japanse politici.

In februari van dit jaar zei premier Kiichi Miyazawa, dat het de Amerikanen ontbrak aan arbeidsethos. Zijn uitspraken leidden tot een woordenoorlog tussen Tokio en Washington. In 1990 vergeleek de toenmalige minister van justitie Seiroku Kajiyama buitenlandse prostituees met Amerikaanse zwarten. Beiden zouden goede buurten omlaaghalen.

Twee jaar eerder zei een hoge functionaris van de regerende Liberaal Democratische Partij, Michio Watanabe, inmiddels minister van buitenlandse zaken, dat Amerikaanse zwarten op onverantwoordelijke wijze geld uitgaven. In 1986 zei de toenmalige premier, Yasuhiro Nakasone, dat zwarten en andere minderheden het Amerikaanse intelligentieniveau omlaaghaalden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden