DE KIER

Gevonden!

Bert Natter van uitgeverij Kwadraat: "De auteur is van mei tot oktober spoorloos geweest. We hebben er alles aan gedaan om hem te vinden, maar er gebeurde niets."

Volgens de schrijver was het manuscript dat hij in mei had gebracht, vergezeld van een briefje met het telefoonnummer van zijn dochter in Denemarken en dat van een vriendin in Groningen erop. Kwadraat wist van niets, en plaatste noodoproepen in alle kranten.

"Het contract is afgelopen zondag getekend. In de caravan van de auteur, op een camping in Groningen" , zegt Natter. Volgens Natter is het een heel goed boek. "Ik heb bijna geen wijzigingen aangebracht. Ik was nog verbaasd dat een Vlaming zulk goed Nederlands schreef. Maar Franckaert vertelde dat het boek was geredigeerd door een vriendin in Groningen. Die had alle Belgische woorden eruit gehaald en vervangen door Nederlandse."

Natter: "De auteur had de hoop al opgegeven, noch de vriendin in Groningen, noch zijn dochter hadden iets van de uitgeverij vernomen. Hij was al een nieuw boek aan het schrijven, nog beter dan het vorige. Op een dag kwam hij in Groningen en hoorde dat hij werd gezocht. Hij schrok, maar toen bleek dat hij door ons werd gezocht."

Francken zelf blijft voor promotieactiviteiten nog enige tijd in Nederland. Niet altijd is hij bereikbaar, hij woont nu op camping de Berekuil in Utrecht. En komt alleen aan de telefoon als hij zin heeft. "Het liefst wil hij meteen naar de Sinai-woestijn, waar hij altijd overwintert" , weet Natter.

"Maar het is een hele leuke man. Hij heeft zijn hele leven gereisd, is heel zonderling, maar heel aardig. Altijd vertelt hij wel een gek verhaal. Maar dat iemand zo kan leven, zonder huis, zonder vaderland..." , Bert Natter is wel heel verbaasd over dit novum in zijn fonds.

Heldring te conservatief

Het eredoctoraat voor mr. J. L. Heldring aan de Universiteit van Amsterdam staat onder druk door protesten van voornamelijk studentenfracties. Heldring, ex hoofdredacteur van NRC Handelsblad en sinds 1958 schrijver van de rubriek 'Dezer Dagen' in dezelfde avondkrant, wordt door de studentenfracties betiteld als 'ontzettend rechts, moralistisch en conservatief'.

De universiteitsraad van de UvA zou dinsdagavond een advies uitbrengen over het eredoctoraat van Heldring, maar besloot na een niet-publieke vergadering haar mond te houden en niet te adviseren. Volgens een woordvoerder een zeer 'ongebruikelijk iets'. "Het is wel in 1981 gebeurd dat de raad vond dat iemand geen eredoctoraat mocht krijgen. De faculteit rechten had Thomas van der Heijden voorgedragen. Maar tijdens de voordracht bleek dat de man zich eens smakeloos had uitgelaten over homo's, krakers en gastarbeiders. Hij heeft het eredoctoraat dan ook niet gekregen."

Heldring is door de faculteit letteren van de universiteit van Amsterdam naar voren geschoven voor een eredoctoraat. De hoogst mogelijke academische graad zou Heldring geschonken worden ter ere van zijn 'bijzondere verdiensten'.

Het college van decanen van de UvA moet nu de knoop doorhakken. Maar eerst is er nog een denkpauze.

De beslissing valt op maandag 26 oktober.

Lelijke eend voor de dienaren van Kok

In de wetenschap dat ze er nog maar krap twee weken in mag rijden, koestert hervormd predikant Margriet Koelman uit Almelo haar Lelijke Eend als nooit te voren. Woensdagmiddag 28 oktober om 14.00 uur precies is het gebeurd. Dan wordt haar dierbare auto in opdracht van de belastingdienst bij opbod verkocht.

De reden: Margriet Koelman heeft slechts negentig procent van haar inkomstenbelasting over 1990 en 1991 afgedragen aan de schatkist. De resterende tien procent, zijnde een bedrag van 1 200 gulden, heeft de predikant net als 5 000 andere Nederlanders overgemaakt op een depot van de Beweging Weigering Defensiebelasting (BWD).

Met belastingplichtigen die voor tienduizenden of zelfs honderduizenden guldens in het krijt staan wil de fiscus nog wel eens een regeling treffen, maar op dit punt zijn minister Koks dienaren onverbiddelijk. Twee weken geleden meldde zich een deurwaarder ten huize van Margriet Koelman om beslag te leggen op haar Eend.

De parttime-predikant van wijk 5 van de hervormde gemeente in Almelo heeft lang gewikt en gewogen voordat ze besloot tot deze daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. "Ik vind dat de overheid mensen die gewetensbezwaren hebben over het feit dat ze meebetalen aan het leger een alternatief moet bieden. De wet moet wat dat betreft worden verruimd. Net als dat met dienstweigering is gebeurd. Dat is waarvoor de BWD zich inzet en dat ondersteun ik van harte."

De reacties vanuit de gemeente waren verdeeld, zegt Margriet Koelman. "Er waren een paar gemeenteleden die het principieel onjuist vinden om op deze manier je ongenoegen kenbaar te maken. En enkele leden van de kerkeraad vinden dat ik de wijk hiermee geen dienst bewijs, omdat ik straks geen auto meer heb. Maar in z'n algemeenheid waren de reacties positief. En waar men niet positief was, toonde men in elk geval respect."

Nog twee weken en Margriet Koelman gaat op de fiets ter kerke of op huisbezoek bij gemeenteleden. "Da's in de stad geen probleem. 't Is alleen lastig in weekeinden dat ik moet voorgaan in diensten in de omliggende plaatsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden