DE KIER

De jongste dochter van de laatste keizer van Oostenrijk overleden

FRED LAMMERS

Haar ouders, keizer Karl en keizerin Zita, hadden acht kinderen. Aartshertogin Elisabeth werd op 31 mei 1922, twee maanden na de dood van haar vader, in ballingschap op Madeira geboren. In 1940 emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waarna ze in Quebec (Canada) economie en sociale wetenschappen studeerde. In 1949 keerde ze naar Oostenrijk terug.

In 1950 trouwde ze met de in 1991 gestorven prins Heinrich. Ze kregen vijf kinderen. De begrafenis heeft op 18 januari plaats in de familiekring.

De moeder van aartshertogin Elisabeth overleed een paar jaar geleden op zeer hoge leeftijd. Zij kreeg een staatsbegrafenis in Wenen. Dat was mogelijk geworden, nadat de Oostenrijkse regering zich in het begin van de jaren tachtig milder opstelde ten opzichte van het kort na de eerste wereldoorlog afgedankte keizershuis.

De broer van Elisabeth is Otto van Habsburg, het huidige hoofd van de Habsburg-familie. Hij kreeg internationaal bekendheid als fervent voorstander van de Europese eenwording.

MAX DE GELEIDEHOND HEEFT EEN KLEINZOON

Vijfendertig jaar geleden schreef de jonge publiciste Toos Zuurveen uit het Groningse Winsum in opdracht van de stichting Koninklijk Nederlands geleidehondenfonds in Amstelveen een brochure, twee jaar later gevolgd door het boek 'Max de geleidehond'.

Blinden zullen er altijd blijven en geleidehonden zijn voor velen van hen onontbeerlijk. Om dat weer te laten doorklinken vroeg de stichting aan Toos Zuurveen toestemming haar Max-boek na al die jaren te mogen herdrukken. Toos Zuurveen: "Ik heb verbaasd gereageerd. Zoiets kan natuurlijk niet. Toen ik dat eerste boek schreef, was ik een jonge meid en met die geleidehonden is er sindsdien zoveel veranderd. Omdat het streven van het fonds me nog altijd aanspreekt, heb ik aangeboden een heel nieuw boek te schrijven waarin duidelijk wordt gemaakt wat er allemaal komt kijken, voordat een blinde zich aan zo'n hond kan toevertrouwen."

De stichting stond erop weer met een Max in zee te gaan. Toos Zuurveen: "Aan die wens heb ik voldaan met als resultaat 'Ik ben Max de geleidehond', verschenen bij Stubeg in Hoogezand. Persoonlijk had ik de hoofdpersoon liever Gordon genoemd naar een geleidehond die hier in Winsum werkzaam is. Het ging uiteindelijk om een heel nieuw boek en dus ook over een andere hond, al zijn er overeenkomsten. Je zou kunnen zeggen dat de nieuwe Max de kleinzoon is van de eerste."

Er valt in vergelijking met herdershond Max de Eerste meteen al een groot verschil op. De nieuwe Max is een golden retriever. Naar deze honden gaat tegenwoordig de voorkeur uit om blinden te begeleiden.

Het fonds beschikt met het boek van Toos Zuurveen over up to date informatie bij het werven van nieuwe fondsen. Sinds de oprichting van het fonds in 1935 heeft de stichting ruim 3 000 landgenoten van een geleidehond voorzien.

Honden blijven Toos Zuurveen achtervolgen. Een aantal jaren geleden schreef zij een boek over een lawinehond, met daaraan gekoppeld een lawine aan informatie over wat deze honden in de bergen bij reddingsacties betekenen. Achtergronden daarvoor deed zij op in het Oostenrijkse Sankt Anton.

"Ze weten me altijd te vinden, als er iets over honden moet komen. Waarschijnlijk straal ik uit dat ik een hondemens ben." Haar eigen hond, Pixy, is tot nu toe van onbeschreven gedrag.

IN JE EENTJE 1310 KILOMETER LOPEN NAAR DE ZUIDPOOL

De avonturier Erling Kagge uit Noorwegen is gisteren de eerste man geworden, die alleen naar de Zuidpool is gelopen, na een tocht van 1 310 kilometer dwars over Antarctica.

"Hij bereikte de pool vanochtend. De champagne is ontkurkt" , zei Hans Cristian Erlandsen, woordvoerder van de Noorse expeditie gisteren.

Het nieuws van Kagges aankomst werd bekendgemaakt via de radio van een groep Amerikaanse onderzoekers bij de Zuidpool. De 29-jarige Kagge vertrok voor zijn solotocht op 17 november vanuit Berkner Island, aan de kust van Antarctica. Een vliegtuig zal de Noorse avonturier oppikken.

Tijdens zijn barre tocht heeft Kagge niemand gezien of gesproken en had hij geen mogelijkheid om zich te wassen of zijn kleren te verschonen. Zijn enige contact met de buitenwereld was een klein satellietbaken, waarmee hij alleen berichten kon verzenden.

De Noorse avonturier sleepte zijn zware slee per dag gemideld 26 kilometer voort, hoewel hij regelmatig terechtkwam in ijskoude stormen. Kagge had verwacht de Zuidpool te bereiken op 15 januari, de dag van zijn dertigste verjaardag.

DEEL VAN NOBEL VOOR DE VREDE NAAR HULP AAN PROSTITUEES

De winnares van de Nobelprijs voor de vrede van vorig jaar, de al vier jaar onder huisarrest staande Burmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi, heeft geld van de Nobelprijs gedoneerd om Burmaanse prostituees in Thailand te helpen.

Een Thaise ambtenaar heeft dat gisteren in de openbaarheid gebracht. Volgens hem heeft Suu Kyi's Britse echtgenoot, Michael Aris, vorig jaar oktober een cheque ter waarde van 10 000 Britse pond (zo'n 30 000 gulden) gestuurd.

Het geld is afkomstig van de stichting van Suu Kyi, waar ze naast het geld van de Nobelprijs ook de bedragen van andere onderscheidingen onderbrengt.

In een verklaring meldt Aris dat zijn echtgenote "een financiele bijdrage wil leveren in de opvoeding en medische zorg van Burmaanse meisjes en vrouwen die gered zijn uit de bordelen langs de Thais-Burmaanse grens" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden