Movies that Matter

De keuze van Vera Pauw

Vera Pauw Beeld Merlijn Doomernik
Vera PauwBeeld Merlijn Doomernik

Katherine Johnson was een sleutelfiguur bij de maanlanding en meer Apollomissies. Maar decennialang wist bijna niemand hoe belangrijk haar berekeningen waren voor het succes van de Nasa. De biografische film ‘Hidden Figures’ laat zien hoe moeilijk het kan zijn voor zwarte vrouwen als Johnson en haar teamgenoten om erkenning te krijgen.

“Ik zocht een film die blootlegt wat voor weg vrouwen moeten afleggen om geaccepteerd te worden in een mannenwereld”, zegt Vera Pauw. De ex-bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal is de pionier van het vrouwenvoetbal in Nederland. “Jonge vrouwen worden omhoog geduwd naar posities waar mannen nog wel macht over hen hebben. Maar op het moment dat vrouwen op basis van kennis en ervaring maatregelen moeten nemen, of tegen een man zeggen dat hij dingen wellicht op een andere manier moet doen, gaat het fout.”

Vroeg in Hidden Figures ontdekken de vrouwelijke hoofdpersonen fouten in het werk van mannelijke collega’s. Maar ze ondervinden veel tegenstand in hun pogingen de boel te verbeteren. Vervolgens zet een van hun bazen zijn naam boven hun werk. Pauw vertelt over een soortgelijke ervaring tijdens haar eigen carrière: “Twee maanden nadat ik een ontwikkelingsplan voor de KNVB had geschreven, zei de directeur dat ik dat plan eens moest lezen. Toen ik zei dat ik het had geschreven was hij stil. Voorin stond een lijstje mannen die bijdragen hadden geleverd; mijn naam stond er niet in.”

Eén leidinggevende neemt het in de film op voor de vrouwen wanneer hun expertise overduidelijk wordt. Volgens Pauw komt dit inderdaad voor, maar kan het ook juist tegen vrouwen werken, vooral als ze vijftig jaar of ouder zijn. “Mensen die het niet hebben meegemaakt, denken dat het overdreven is. Vrouwen zien het ook niet tot ze er zelf mee te maken krijgen en dan worden ze gezien als gefrustreerd. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat vrouwen in het verleden heel veel hebben gepresteerd en daar geen erkenning voor hebben gekregen.”

Hidden Figures (2016) van Theodore Melfi is te zien op vrijdag 27 maart, 21.00 uur.

Lees alle verhalen over Movies that Matter op trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden