Movies that Matter

De keuze van Martin Koolhoven

Martin Koolhoven Beeld
Martin Koolhoven

Jaren voordat Bong Joon-ho vier Oscars ontving voor ‘Parasite’ (waaronder Beste Film en Beste Regie), maakte de Zuid-Koreaanse regisseur al furore met zijn Engelstalige debuut ‘Snowpiercer’. In deze sciencefictionfilm is de mensheid vrijwel uitgeroeid door een ijstijd die zij zelf heeft veroorzaakt in een poging klimaatverandering te bestrijden. De laatste mensen leven beschermd tegen de elementen in een trein die eindeloos rond de wereld rijdt.

Nederlandse regisseur Martin Koolhoven (‘Brimstone’, ‘Het schnitzelparadijs’) koos Snowpiercer voor Movies that Matter. “Ze vroegen me iets te vertellen over een film die ik goed vind en die te maken heeft met mensenrechten. In deze film gaat het erg over haves en have-nots. In de trein ontstaat een minimaatschappij, zoals op een andere manier ook gebeurt in Parasite.”

Het verhaal van Snowpiercer draait om een revolutie van de onderklasse, die in armoede achterin de trein leeft, tegen de elite voorin. “Dit thema komt in veel sciencefictionverhalen terug. Zelfs ‘Metropolis’ ging al over een onder- en bovenwereld en de ongelijkheid die daarbij komt kijken. Het is dus niet nieuw. Maar het is op dit moment wel een actuele discussie: er klinkt veel kritiek op het kapitalistische systeem. Bernie Sanders lijkt serieuze kanshebber in de VS, en ongelijke verdeling is een van zijn belangrijkste punten.”

“Ik proef in zowel Parasite als Snowpiercer dat de regisseur daar ideeën over heeft”, gaat Koolhoven verder. “Je krijgt wel een idee waar zijn sympathieën liggen. Maar de films zijn niet blind pamflettistisch. Het feit dat zijn laatste film Parasite heet, en dat de personages liegen en bedriegen, laat zien dat de sympathie niet alleen bij de onderklasse ligt. Hij lijkt vooral te zeggen dat de narigheid onderdeel is van een systeem.”

In Snowpiercer is de trein het systeem. Gaandeweg komen de hoofdpersonen erachter dat de problemen in de trein zo fundamenteel zijn, dat ze hun omstandigheden niet kunnen verbeteren door simpelweg de elite omver te werpen.

Snowpiercer (2013) van Bong Joon-ho is te zien op donderdag 26 maart, 20.45 uur.

Lees alles over Movies that Matter op trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden