De keuze op 9 juni is: groen of niet groen

Laat politieke partijen hun visie geven op milieu- en natuurbeleid. Dat is de basis onder economisch herstel.

Het is verkiezingstijd en met grote bezuinigingen voor de boeg hoor je overal dat de tegenstelling tussen links en rechts terug is. Er is weer wat te kiezen.

Maar is de tegenstelling links-rechts de meest relevante? De meeste politieke partijen kiezen voor economische herstelmaatregelen zonder structurele aandacht voor duurzaamheid. Het resultaat is zorgwekkend: restauratie van een economisch bestel zonder waarde voor steeds schaarsere natuurlijke hulpbronnen. Een bestel dat afstevent op nieuwe en hardnekkige instabiliteit. De keuze is vooral tussen groen of niet-groen.

Biodiversiteit is de basis onder onze voedselvoorziening, levert grondstoffen voor onze industrie en speelt een cruciale rol in de regulering van ons klimaat. In plaats van deze natuurlijke schat te koesteren, plegen we er in hoog tempo roofbouw op en tasten we het fundament onder onze economie en onze welvaart aan.

De vis raakt op, het bos verdwijnt, de bodem wordt onvruchtbaar en zoet water wordt kostbaarder dan goud. We realiseren ons onze afhankelijkheid onvoldoende. Te veel van die diensten zijn gratis en nemen we dus voor lief. Nog vorige week waarschuwde de VN dat verdere aantasting van de biodiversiteit die diensten ernstig in gevaar brengt.

Behoud van biodiversiteit is niet alleen een kwestie van beschaving, geïnspireerd door mooie natuurfilms. Behoud van biodiversiteit is van levensbelang. Het milieubesef van politieke partijen lijkt zich te versmallen tot CO2 en energie. Waar is de brede invulling van duurzaamheid? Waar een heldere visie en inspirerende doelen, zoals het biodiversiteitneutraal produceren door de industrie en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk?

Met concrete maatregelen kunnen we werk maken van echt duurzaam economisch herstel, waarbij de groene economie Nederland stabiliteit, werkgelegenheid en concurrentiekracht biedt. Een actieve groene industriepolitiek, die de sterke kanten van het bedrijfsleven (agrarisch, chemie, voeding) benut, vraagt om flinke investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie. Inderdaad, de kosten gaan voor de baten uit, maar net als bij klimaatbeleid is ingrijpen nu voordeliger dan ingrijpen in de toekomst.

We moeten investeren in een economie die duurzaam gebruikmaakt van vernieuwbare hulpbronnen en afkickt van fossiele grondstoffen. Dat betekent dat we biomassa zo efficiënt mogelijk produceren en alleen gebruiken voor hoogwaardige doeleinden, als de productie van voedsel, medicijnen, basisingrediënten voor hoogwaardige producten. Niet voor autobrandstoffen. Voor onze energievoorziening gebruiken we uitsluitend afval- en reststoffen.

Vergroen het belastingstelsel. Her en der in verkiezingsprogramma’s staan voorstellen, zoals een hoog btw-tarief voor vlees, maar de agenda moet ambitieuzer. Pak niet-duurzaam hout, soja, palmolie aan. Een heffing op aantasting van de open ruimte is een interessant optie voor natuurbehoud. Tenslotte blijft gebiedsbescherming en actieve investering in behoud van biodiversiteit noodzakelijk. Nederland is op de goede weg met de ecologische hoofdstructuur, een klus die onverwijld moet worden afgemaakt.

De noodzaak om te investeren in biodiversiteit is internationaal nog nijpender. Nederland moet actief bijdragen aan innovatieve financieringsconstructies, publiek én privaat, op een manier die bijdraagt aan armoedebestrijding.

Voor écht duurzaam economisch herstel hebben wij een overheid nodig met visie op het cruciale belang van milieu en natuur voor onze economie. Onze taskforce daagt politieke partijen uit een heldere visie op duurzaamheid te presenteren.

Kiezen of verliezen: investeren in biodiversiteit. Debat op 3 juni, Felix Meritis, Amsterdam in samenwerking met Trouw. www.taskforcebiodiversiteit.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden