De keus: een rijtjeshuis of een villa

,,Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als ik twee kopers aan de deur krijg en de een biedt vijf en de ander tien miljoen frank, dan is de rekening snel gemaakt.''

Bert Schampers

Burgemeester Frans Schrauwen van de Belgische grensgemeente Essen ziet het nut er niet van in om de instroom van Nederlanders te beperken. Dat zij de grond- en huizenprijzen de hoogte in stuwen in de regio, is volgens Schrauwen maar ten dele waar.

Het socialistische kamerlid Peter Vanvelthoven riep donderdag op paal en perk te stellen aan de immigratie. De woningen in het grensgebied met Nederland worden onbetaalbaar voor de autochtonen, vreest hij.

Door de nieuwe wet inkomstenbelasting kunnen Nederlanders per 1 januari 2001 de hypotheekrente van hun woning in België onder bepaalde voorwaarden aftrekken.

Volgens Vanvelthoven staat een colonne verhuiswagens intussen al warm te draaien.

Essen is met 16400 inwoners een kleine gemeente in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen. De plaats oogt groen, landelijk en is goed bereikbaar, ook voor wie in de randstad de kost verdient. Er wonen behoorlijk wat Nederlanders: 2200 om precies te zijn.

,,De bouwgronden zijn schaars'', beaamt burgemeester Schrauwen. ,,Maar dat komt door de strengere normen die ons door de Vlaamse overheid zijn opgelegd. Ook in Vlaanderen kunnen we niet langer lukraak verkavelen. We zullen de ruimte moeten ordenen.''

Zo staat het ook in het Structuurplan Vlaanderen, waar elke gemeente het hoofd over breekt. De bestemmingsplannen hebben zo hun invloed op de waarde van de grond.

,,Weigeren kunnen we de Nederlanders niet'', zegt Schrauwen. ,,En waarom zouden we? Iedereen kan zich vrij vestigen. En ik begrijp heel goed waarom ze naar België komen. Dat zijn niet meer zozeer de fiscale vluchtelingen. De mensen komen omdat, naar Nederlandse begrippen, de bouwgronden goedkoop zijn en omdat jeje hier, ondanks alles, nog vrijer kunt bouwen. En ach, voor de afstand maakt het niet veel uit, een paar kilometer meer of minder doet er niet toe voor de mobiele werknemer.''

Ook het onderwijs is volgens Schrauwen een reden om voor België en de grensstreek te kiezen.

Zijn verhaal wordt bevestigd door Robert Maarschalkerweerd, hoofdredacteur van twee tijdschriften die zich richten op NederBelgen en landgenoten die emigratie overwegen.

,,Wij hebben eens bekeken wat de invloed is van de Nederlanders op de huizenprijzen'', zegt Maarschalkerweerd. ,,Het bleek dat de krapte op de markt vooral is ontstaan door ingrepen van de overheid. Alleen in de uithoeken van Vlaanderen bleven de prijzen achter. Maar omdat juist daar veel Nederlanders zijn komen wonen, liggen de prijzen daar nu op het landelijk gemiddelde. Ook de Vlamingen zelf profiteren daar van.''

Elk jaar emigreren 8000 Nederlanders naar België, een aantal dat jaarlijks met 10 procent groeit. Een kleiner deel, circa 2500 per jaar, keert terug.

Makelaars en notarissen doen goede zaken. ,,Ik ken makelaars die zes tot zeven aanvragen per dag krijgen'', vertelt Maarschalkerweerd.

Het zijn volgens hem tegenwoordig vooral jonge mensen tussen 20 en 30 jaar die zich in België vestigen.

,,Ze kopen hun eerste huis. Het gaat om mensen uit de steden, die de afweging maken tussen een rijtjeshuis in Nederland of een villa met tuin in België. Hier in Vlaanderen koop je ruimte.''

Het belastingvoordeel dat er aan zit te komen, kan een extra stimulans zijn om te verhuizen. In zijn blad De Overstap staat het voorbeeld van een autoverkoper uit Roosendaal met een woning in België. Met zijn bruto-jaarsalaris van een ton, zou hij straks 10000 gulden netto meer overhouden.

,,Onze mensen klagen wel'', zegt burgemeester Schrauwen van Essen, ,,maar ik stel toch ook vast dat het diezelfde mensen zijn die de bouwgronden verkopen en daar geld aan verdienen. Tja, wat moet je daar mee?''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden