De keukentrap is pas echt gevaarlijk

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Waarom vinden we iets gevaarlijk? De Bosatlas brengt risico's in kaart.

Kristel van Teeffelen

Wist u dat de kans dat u vermoord wordt (1 op de 163.500) bijna net zo groot is als de kans dat u overlijdt aan de griep (1 op de 170.000). En wat dacht u van de kans dat een vliegramp u fataal wordt (1 op de 1,4 miljoen) tegenover de kans dat u verongelukt in de auto (1 op de 88.100) of omkomt door een val (1 op de 4900). Rationele types zullen het ongetwijfeld wel eens iemand met vliegangst hebben toegeworpen. Toch blijft het opvallend hoe ver de perceptie van risico's, en het feitelijke gevaar uit elkaar kunnen liggen.

De cijfers komen uit de Bosatslas van de Veiligheid, die vandaag wordt aangeboden aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat. Uitgever Noordhoff Atlasproducties, bekend van de Grote Bosatlas die scholieren tijdens de aardrijkskundelessen op de bureaus hebben liggen, zet sinds tien jaar in op dit soort thematische boeken. Zo verschenen eerder ook de Bosatlas van het Nederlandse voetbal, en de Bosatlas van Amsterdam.

null Beeld Louman&Friso
Beeld Louman&Friso

Zorgen over veiligheid

De toptwintig van risico's op overlijden, is een typische Bosatlasproductie, zegt Henk Leenaers, die de eindredactie deed. "We proberen de objectieve veiligheid te laten zien. Maar daarnaast ook te tonen waar zorgen over veiligheid over gaan. Dat gaat niet over ziektes of ouderdom, zoals in de geneeskunde, maar over rampen, ongelukken en incidenten die buiten ons om gebeuren, die onvrijwillig zijn."

Er zijn manieren om te overlijden die nou eenmaal een grotere maatschappelijke impact hebben dan andere. Doden als gevolg van een groot ongeluk (kans: 1 op de 17 miljoen) halen sneller de krantenkolommen dan de doden die vallen door fijnstof (1 op de 5900).

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Maar dat het ene risico zo anders wordt beleefd dan het andere, heeft ook andere oorzaken, laat de Bosatlas zien. Om een voorbeeld te noemen: hebben we ergens geen controle over, dan denken we dat het risico groter is. En vinden we iets maatschappelijk verwerpelijk - bijvoorbeeld experimenteren met DNA in de biotechnologie - dan vinden we het risico ook ernstiger.

De Bosatlas, die uiteenlopende onderwerpen rond het thema veiligheid behandelt, berekende de kans om ergens aan te overlijden in Nederland door het aantal sterfgevallen per jaar te delen door het aantal inwoners. Als de cijfers per jaar sterk fluctueren - zoals bijvoorbeeld bij bliksem, griep en grote ongevallen het geval is - dan is het gemiddelde genomen over enkele jaren. Daarnaast spelen persoonlijke omstandigheden natuurlijk ook mee in de kans ergens slachtoffer van te worden. Zo is de hoeveelheid fijnstof in de lucht niet overal in het land hetzelfde. En geldt het risico van vallen vooral voor ouderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden