'De kerkenraden zijn weer ontwaakt uit hun zomerslaap'

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Het waren er negen dit jaar - begrafenissen. Niet dat Hans van Rumpt zijn dagen daarom tegenwoordig treurend doorbrengt, ze waren tenslotte allemaal werkgerelateerd. "Twee weken geleden leidde ik de trouwdienst van mijn nicht. Op diezelfde dag werd ik gebeld met de vraag of ik een uitvaart wilde begeleiden. Dan merk je opeens hoe veelzijdig dit werk eigenlijk is", vertelt hij.

Hoewel Van Rumpt nog geen kerkgemeente gevonden heeft, zit hij om pastorale werkzaamheden dus niet verlegen. "Voordat je aan zo'n dienst begint, spreek je de nabestaanden. In dit geval was dat de zoon van de overleden vrouw. Hij liet meteen weten dat hij niet kerkelijk was en ook niet op een lange kerkdienst zat te wachten. Daar geef ik dan wel gehoor aan."

Voor het kledingverzoek gold dat overigens niet. Of Van Rumpt zijn domineespak thuis wilde laten en in spijkerbroek wilde komen. "Een zwart pak hoort er nu eenmaal bij. Dat draag je op een begrafenis, op die manier toon je je respect aan de overledene. Zij was trouwens erg gelovig: ze zat elke dag met de Bijbel op schoot. Haar zoon had helemaal niets meer met de kerk, vroeger nog wel. Hij wilde niet dat we zouden zingen tijdens de uitvaart. Gelukkig mocht er nog wel wat op het orgel gespeeld worden."

Dankzij het gesprek met de zoon wist Van Rumpt precies welk gedeelte uit de Bijbel hij zou voorleden: psalm 119. "Daarin staat: 'Uw woord is mij een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad'. Past erg goed bij iemand die zo dicht leefde bij het Woord van God. Zo laat je aan de hand van de Bijbel het persoonlijke er doorheen klinken."

En verder? Heeft hij de moed nog niet laten zakken op banengebied? Nee, klinkt het opgewekt. "Alles is weer in gang gezet." Zo heeft hij op internet gezien dat zijn huis dat te koop staat alweer vaker is bekeken. "En de kerkenraden zijn weer aan het vergaderen. Je zou kunnen zeggen: ze zijn ontwaakt uit hun zomerslaap."

Daar is volgens Petra de Nooy nog weinig van te merken. Vooruit, er staan gesprekken met een aantal kerken gepland, maar die zijn vrijblijvend. "Weet je nog dat ik in mei op 'Domineedate' ging? Toen voerde ik als aspirant-dominee gesprekken met gemeenten die op zoek waren naar een predikant. Sommige kerken zijn nú pas officieel naarbuiten gekomen met hun vacature. Het proces duurt gewoon erg lang."

Ze somt op: "Eerst wordt er een commissie samengesteld die op zoek gaat naar een nieuwe dominee. Die verzamelt namen van kandidaten. Die worden benaderd voor een gesprek. Vervolgens zijn er de hoorcommissies die een dienst van zo'n kandidaat bijwonen. Soms doen ze dat onaangekondigd."

Spannend, zo'n spionerend gezelschap in de kerkzaal? De Nooy: "Een beetje. Maar soms pik je die commissie er zo uit. Het is meestal een gemêleerd groepje met één jonger iemand. Die kijkt of de dienst ook jongeren zou aanspreken." Ze lacht. De Nooy leidt nog steeds elke zondag freelancediensten door het hele land. "Het is spannender om voor een grote groep onbekenden in de kerkzaal te staan dan voor de hoorcommissie."

Behalve de zondagen is ook de rest van haar week nog altijd goed gevuld. Met onder meer werk in de thuiszorg. En sinds vorige week verzorgt De Nooy een Alphacursus. "Daar leren mensen wat het geloof betekent. We lezen de Bijbel en praten samen over bepaalde onderwerpen, zoals bidden. Eerst eten we met z'n allen en daarna beginnen we. Leuk hoor!" Maar ja, die eigen kerkgemeente zou natuurlijk nóg leuker zijn. "Ik denk er maar niet te veel over na. Ongeduldig zijn helpt niet, heb ik gemerkt. Trouwens, daar heb ik het ook veel te druk voor."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is onder de pannen: hij heeft in mei een beroep aangenomen naar Spijkenisse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden