De kerk wil zijn gelovigen terug: Vaticaan plant nieuwe Contra-reformatie

Paus Benedictus XVI zwaait vanuit zijn vakantiehuis in Castel Gandolfo naar gelovigen. Beeld reuters
Paus Benedictus XVI zwaait vanuit zijn vakantiehuis in Castel Gandolfo naar gelovigen.Beeld reuters

Het gaat de katholieke kerk in het Westen niet voor de wind. Talloze schandalen rondom kindermisbruik door geestelijken hebben de geloofwaardigheid van het instituut aangetast. Maar ook is het geloof in god tanende. Het Vaticaan vindt het welletjes geweest en plant daarom deze herfst een ware herkerstening van het Westen.

Redactie

In een interview met het Vlaamse weekblad Knack zet aartsbisschop Salvatore Rino Fisichella de ambitieuze plannen van het Vaticaan uiteen. Fisichella geldt als de officieuze ideoloog van de kerk, en heeft grootse plannen om de crisis te keren. De aartsbisschop is dan ook aangesteld als eerste president van de Pauselijk Raad ter Promotie van de Nieuwe Evangelisatie.

Tussen 7 en 28 oktober zullen bisschoppen uit het hele Westen zich verzamelen in het Vaticaan. De bedoeling is dat hier tijdens een synode de grote lijnen worden uitgezet voor de 'Nieuwe Evangelisatie van het Westen', aldus Fisichella. Na afloop van de synode zal de paus in een 'apostolische exhortatie' (een brief van de kerkvader gericht aan de kerk, red.) het plan van aanpak in decreten gieten. Doel is niet minder dan het goddeloze Westen weer tot god te krijgen.

Volgens Fisichella is de Contra-reformatie hard nodig. De aartsbisschop zegt woedend te zijn over de toestand waar de kerk momenteel in verkeert. 'Ik ben woedend', zegt Fisichella in het interview. 'Ieder schandaal tast onze geloofwaardigheid aan - en ik wil geloofwaardig zijn wanneer ik het evangelie verkondig.'

Maar de geestelijke weigert alleen maar de schandalen te zien als hij over de kerk spreekt. Hij wijst onder meer op de 'onbaatzuchtige zelfopoffering' die 'talloze zusters, priesters, jonge mensen overal ter wereld' aan de dag leggen.

Zuivering
Bovendien ziet Fisichella de huidige crisis ook als iets positiefs. 'Crisis is een tijd van oordeel, van zuivering, van aanpassing.' En vandaar dus het plan om deze herfst het Westen te heroveren.

Op een eerdere 'Herkersteningsconferentie' afgelopen juli in Polen, riep Fisichella de aanwezigen op om alvast te beginnen met het zoeken van 'nieuwe evangelisten', oftewel gelovigen die hun ongelovige medemens in moeten lichten over 'de wonderen van het geloof' en de 'leer van Jezus Christus' om hun leven drastisch om te gooien, liefst in de richting van de kerk.

'Zonder nieuwe evangelisten, geen nieuwe evangelisatie', concludeerde Fisichella op de conferentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden