De kerk van sterdominee Hybels gaat verder zonder Hybels na #MeToo-affaire

Bill Hybels kondigde in april zijn vertrek aan. Beeld AP
Bill Hybels kondigde in april zijn vertrek aan.Beeld AP

Bill Hybels keert niet terug op de kansel. Willow Creek, de megakerk die hij opzette, heeft zich van hem losgeweekt. In april deed Hybels een stap terug na beschuldigingen van ongepast gedrag.

Hybels (66) maakte afgelopen decennia naam als pionier op het gebied van kerkgroei. Onder zijn leiding groeide Willow Creek in Chicago tot zo’n 25 duizend zielen, en ook in Nederland worden zijn boeken veel gelezen. Bij zijn internationale Willow Creek-beweging zijn 13 duizend kerken aangesloten. Hybels was enige tijd adviseur van president Bill Clinton, en voor conferenties van Willow Creek trommelde Hybels sterren als U2-zanger Bono op.

In maart begon het aan die heldere hemel plots te donderen: in de nasleep van de #MeToo-onthullingen beschuldigden in twee kranten en een christelijk tijdschrift opgeteld negen gemeenteleden en collega’s hem van ongepast gedrag, variërend van lange omhelzingen tot orale seks.

Onzin, zei Hybels na de eerste publicatie. Het leiderschap van Willow Creek gaf hem het voordeel van de twijfel, totdat er meer vrouwen naar voren traden. In april trad hij ‘in het belang van de kerk’ terug als voorganger. Een van de vrouwen claimt dat hij haar ongevraagd kuste, een ander zegt een lange affaire met hem gehad te hebben en weer anderen zeggen hij hen uitnodigde in zijn hotelkamer.

Leermoment

Nu geldt Hybels als het bekendste #MeToo-geval in protestants Amerika, en is Willow Creek een waarschuwing voor het leiderschap van andere kerken die sterk leunen op charismatische leiders.

Hybels vermeende minnares trok vier jaar geleden al aan de bel bij een soort kerkenraad. Die stelde toen een onderzoek in en kwam tot de conclusie dat er niets aan de hand was. En hoewel Hybels in april opstapte, maakten zijn twee voormalige rechterhanden en potentiële opvolgers pas in augustus bekend dat ook zij terugtraden. “Het leiderschap heeft het vertrouwen geschaad, en dat keert niet zo maar terug”, constateerde een van hen, predikante Heather Larson.

Om echt schoon schip te maken, heeft het nieuwe leiderschap nu een onafhankelijk onderzoek ingesteld, meldt Willow Creek. Een prominente geestelijke uit de Wesleyan Church en de voorzitter van de National Association of Evangelicals, een koepelorganisatie, gaan de aantijgingen tegen Hybels in kaart brengen en bekijken wat Willow Creek op organisatie-niveau moet doen om herhaling te voorkomen.

Onschuldig

In hoeverre Hybels aan dat onderzoek gaat meewerken, is onbekend. “Het is wel ons verlangen”, schrijft het kerkelijk leiderschap op zijn site. “Maar of hij het ook gaat doen, daar gaan we niet over.” De kans dat Willow Creek weer in het reine komt met de geestesvader lijkt klein: Hybels zou dit jaar met pensioen gaan, is in april vervroegd uitgetreden en houdt vol dat hij onschuldig is. Op de site van de kerk komen Hybels’ foto en naam nauwelijks nog voor.

“Dit is niet hoe ik had gehoopt dat het zou lopen”, zuchtte een van de naar voren getreden vrouwen vorige maand al in The New York Times, toen het leiderschap aftrad. “Ik hoopte dat hij zijn zonden zou opbiechten, en dat Willow Creeks leiders dan zelf tot inkeer zouden komen. Niet pas na druk vanuit de landelijke media.”

Lees ook:

'Wonderdominee' Bill Hybels treedt terug na beschuldiging ongepast gedrag

In april kondigde Bill Hybels, oprichter en voorman van een van de grootste en invloedrijkste evangelische kerken in de Verenigde Staten, zijn vertrek aan. Aanleiding: beschuldigingen van ongepast gedrag.

Poldergelovigen spiegelen zich aan de American Dream

In 2002 kwam Bill Hybels naar Nederland om te vertellen hoe een kerk kan groeien. Nederland staat open voor religie, stelde de wonderdominee van Willow Creek. Het applaus was luid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden