Opinie

De Kerk moet opstaan tegen de PVV

Solidariteitsactie bij de Essalam moskee in Rotterdam, na de dodelijke aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Beeld ANP
Solidariteitsactie bij de Essalam moskee in Rotterdam, na de dodelijke aanslag op een moskee in het Canadese Quebec.Beeld ANP

De kerk doet boze burgers juist recht door hen attent te maken op de ontwrichtende ideologie van de PVV, betoogt Ad van Nieuwpoort, predikant te Bloemendaal.

Ad van Nieuwpoort

De tijd dat kerken en predikanten of pastoors hun leden een stemadvies gaven, is gelukkig voorbij. Iedereen moet zijn eigen afwegingen maken. En wie is de voorganger dat hij of zij het beter zou weten dan zijn of haar gemeenteleden? We zijn terecht van een veelkleurige kerk gaan houden waar een VVD’er met een gerust hart naast een GroenLinks’er kan zitten. We hebben afscheid genomen van de vanzelfsprekendheden van de zuilen en een ‘kerkmens’ kiest niet automatisch meer voor confessionele politiek. En dan is er keuze genoeg.

Hoe aardig om hierover het gesprek met elkaar aan te gaan. De kerk is vaak nog de enige plaats waar meer smaken te proeven zijn. Een baken van veelkleurigheid in een samenleving waarin de meeste mensen zich hebben teruggetrokken op hun eigen eiland van gelijkgestemden.

Maar betekent dit nu dat de kerk haar mond moet houden als er politici opstaan die zich in alle opzichten keren tegen waar het in het bijbelse verhaal over gaat? Ik hoor de laatste tijd diverse collega-predikanten in de media het opnemen voor de PVV’er. We moeten in pastorale zin begrip tonen voor hun standpunten. De zogenaamde ‘boze witte mannen’ hebben hun goed recht, hoor ik de collega’s zeggen. Ook de bijbelse profeten ontbrandden regelmatig in toorn, zo is dan het argument. En laten we uitkijken dat de kerk niet een soort instituut voor ‘barmhartige samaritanen’ wordt. Degenen die dit zeggen, blijken vaak zelf sympathieën te koesteren voor een beweging als de PVV.

Wat deze dagen steeds helderder wordt, is dat een ondemocratisch georganiseerde beweging als de PVV, met maar één leider, zich in velerlei opzicht onderscheidt van de andere partijen waarop wij binnenkort kunnen stemmen. Een partij die niet alleen de Grondwet aan haar laars lapt, maar ook met tal van valse vooringenomenheden angst, verdeeldheid en haat zaait. Gebedshuizen ‘nazi-tempels’ noemen, de Koran vergelijken met ‘Mein Kampf’ en hele bevolkingsgroepen neerzetten als potentiële terroristen, gaat elk redelijk politiek debat te buiten.

Zelf slachtoffer

En de misschien soms zeer terecht boze burger die teleurgesteld is in de gevestigde politiek en zijn hoop stelt op deze beweging, zal uiteindelijk zelf het slachtoffer worden van de door hem gekozen politieke richting.

Doet een kerk deze mensen recht wanneer zij hen met groot pastoraal begrip bejegent? Of zal zij juist deze mensen attent moeten maken op de ontwrichtende ideologie die deze partij voorstaat?

En zal ze moeten laten zien dat een stem op de PVV een stem voor chaos en destructie betekent, die uiteindelijk de kiezer niet ten goede zal komen?

Sommige media zijn drukdoende deze beweging salonfähig te maken. De kerk is geen knip voor haar neus waard wanneer zij daarin meegaat en zal heel nadrukkelijk haar stem moeten verheffen tegen een beweging als de PVV. We hebben in het recente verleden te vaak meegemaakt dat de kerk meeliep met valse sentimenten.

Laten we niet opnieuw in die val lopen, maar met veel passie, creativiteit en humor tegengif bieden tegen cynisme, haat en verdeeldheid. Dat is de roeping van de kerk, als zij tenminste nog enigszins het verhaal van Mozes en Jezus serieus wil nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden