'De kerk groeit een beetje, dat is leuk om te zien

Rebecca Onderstal, dominee in Cothen en Wijk bij Duurstede, voor de Protestantse Kerk in Nederland.

"Ik heb mijn kerstpreek laten sponsoren voor 'Serious Request'. Per woord van de preek konden mensen 10 eurocent schenken. Het was als altijd druk. Maar van de PKN-reclamespot heb ik niets gemerkt. Ik geloof er ook niet zo in, een algemeen spotje. Ik heb het idee, als ik denk aan de mensen die ik gisteravond zag, dat het meer effect heeft om mensen door het jaar heen in het dorp te spreken.

"Toevallig heb ik gepreekt over een andere reclamespot. De slogan van de Albert Heyn was dit jaar: 'Kerst lukt', in plaats van 'Kerstmis'. Ik zou dat niet zeggen. Het gaat er met Kerst niet om of het 'lukt' of 'mislukt'. Het is een big free hug. Je wordt omarmd zonder dat je perfect hoeft te zijn. Kerst is juist voor wie niet meer in d'r jurk past, voor wie niet kan koken, en voor wie alleen zit."

Het was een Kerst zonder verrassingen. Van de reclamespot van de PKN en de populaire paus merken ze in de kerk nog weinig. Maar hoop is er genoeg.

Theo Pieter de Jong, dominee in Stadskanaal voor de Protestantse Kerk in Nederland.

"Het is druk, Kerst, maar mooi. Met de kerstnachtdienst was de kerk afgeladen vol. Heel veel gasten waren er. Dat maakt het extra feestelijk. Er moesten stoelen bijgesleept worden en mensen moesten in de hal zitten. Maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ons mannenkoor de halve kerk al vult.

"Kerstmorgen was drukker dan anders. Misschien wel door het reclamespotje, ja. Het groeit een beetje, dat is leuk om te zien. Bij de mensen uit de buurt hebben we een kerstblad bezorgd. Dat kan ook geholpen hebben. Maar dat doen we anders ook.

"Ik kom twintigers en dertigers tegen die God wat minder problematiseren. Nieuwe zoekers die bij onze gemeente uitkomen. Zij beleven de Kerst nu wat bewuster. Ik sprak iemand die jarenlang gewoontegetrouw alleen met Kerst naar de kerk ging. Nu zit hij er elke zondag."

Anton ten Klooster, priester van het aartsbisdom Utrecht.

"Ik heb drie keer een volle kerk gehad op Kerstavond. Prachtig was het. Om 8 uur in Houten, om 10 uur in Schalkwijk en op middernacht in Wijk bij Duurstede. Tussendoor moest ik hard rijden. Ik was tegen twee uur 's nachts thuis. Tegen zevenen stond ik weer op om nog twee vieringen te doen.

"Dit is druk, ja, ook voor Kerst. Maar het is niet anders. We hebben weinig priesters en ander pastoraal personeel. En op de meeste plaatsen zit de kerk twee keer vol.

"Het is mijn eerste Kerst in deze parochie, dus ik heb qua opkomstcijfers geen vergelijkingsmateriaal. Van vrijwilligers hoor ik dat ze blij zijn met paus Franciscus. Maar of de opkomst erdoor toeneemt? Ik had nogal een strak schema, dus een diepte-onderzoek doen was lastig. Ik kon mensen niet echt spreken. Wel een zalig Kerstfeest wensen."

Kim Magnee, dominee van de St Joostkapel in Gouda, voor de Federatie van remonstranten, doopsgezinden en vrijzinnige protestanten.

"Er waren te weinig liturgieboekjes op onze kerstnachtdienst. Altijd een goed teken: het was vol. We zongen ouderwetse liederen als het 'Ere zij God'. Mensen komen toch voor de bekende meezingers.

"Druk is het elk jaar. Dat wijt ik niet aan het reclamespotje van de PKN. Nu hoort onze kerk daar niet bij, maar ik betwijfel of de tv-spot effect heeft. Kerst was daarin vooral een gezellig feest, geen gelegenheid om na te denken. Terwijl dit dé tijd is om je af te vragen wat je belangrijk vindt in het leven.

"Uit onze kerk zijn op Eerste Kerstdag mensen aan het koken in het inloophuis Domino. Ze willen iets doen voor mensen die kwetsbaar zijn. Onze gemeente is er een van hoogopgeleiden, maar de recessie raakt ook hen. Onder managers en consultants is veel minder werk. Door de crisis, merk ik de laatste jaren, gaat het meer over de inhoud van Kerst. En dat moet ook."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden