De kerk blijft gewoon recht in de leer

null Beeld AP
Beeld AP

Het leek deze week even alsof de rooms-katholieke standpunten over seksualiteit en gezin zouden gaan schuiven. Maar de progressieve bisschoppen delven uiteindelijk het onderspit bij de synode in Rome.

George Marlet

Soepeler in de leer over gezin en seksualiteit zal de rooms-katholieke kerk niet worden, wel barmhartiger in de toepassing. Vanavond verschijnt de slotverklaring van de bisschoppensynode in Rome. Daarin stellen de voorzitters van de bisschoppenconferenties de hoofdlijnen voor het pastoraal beleid vast.

In navolging van paus Franciscus is barmhartigheid het leidend beginsel. "De paus vraagt ons om met mensen mee te lopen, hen te helpen en tijdens hun leven te vergezellen en niet te oordelen", zegt de Oostenrijkse aartsbisschop Christoph Schönborn.

Halverwege de bisschoppensynode leek uit een tussenrapportage dat 'niet oordelen' zelfs zo ver te gaan dat de rk kerk zich positief zou willen opstellen tegenover homoseksualiteit, samenwonen en niet voor de kerk trouwen. Behoudende bisschoppen trapten de afgelopen dagen met succes op de rem. Ze waren 'verbijsterd' dat de indruk was ontstaan dat de kerk 'irreguliere' samenlevingsvormen zou willen legitimeren.

'Verwelkomen' of 'zorgen voor'?
Onduidelijk blijft of dat opzet was van progressieve bisschoppen dan wel dat er onder tijdsdruk fouten zijn gemaakt bij het vertalen van de Italiaanse tekst. Donderdag verscheen er een nieuwe vertaling van de tussenrapportage waarin formuleringen over homoseksualiteit waren afgezwakt. In plaats van homo's in de kerk te 'verwelkomen', wordt nu gesproken over 'zorgen voor'.

Het gezin (voor de kerk gehuwde man en vrouw met kinderen) is volgens de bisschoppen de volmaakte weerspiegeling van Gods schepping en verdient daarom meer steun van de kerk. Homoseksuelen kunnen ook op pastorale begeleiding van de kerk rekenen "zonder dat dat betekent dat de kerk hun oriëntatie en levensstijl goedkeurt".

Hetzelfde geldt voor mensen die samenwonen. Die moeten op weg worden geholpen naar een kerkelijk huwelijk. De enige groep waarvoor de regels mogelijk wat soepeler worden, zijn gescheiden en hertrouwde katholieken. Sommige bisschoppen vinden dat deze gelovigen onder bepaalde voorwaarden aan de eucharistie mogen deelnemen.

Het debat over gezin en relaties houdt met de slotverklaring niet op. De bisschoppenconferenties kunnen er commentaar op leveren. Dat dient als basis voor de 'gewone' bisschoppensynode die over een jaar in Rome wordt gehouden. Na deze synode stelt paus Franciscus het pastoraal beleid vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden