De Keniaanse verkiezingen dreigen weer op straat te worden uitgevochten

Oppositieprotest in Kisumu. Odinga trok deze week zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 26 oktober in. Beeld AFP
Oppositieprotest in Kisumu. Odinga trok deze week zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 26 oktober in.Beeld AFP

Jongeren voeren actie tegen de verkiezingen in de thuisstad van de Keniaanse oppositieleider. 'Wat zou jij doen als je stem werd gestolen? We hebben enkel stenen.'

"Wat voor verkiezingen? Er wordt niet gestemd op 26 oktober." Martin Oloo's barse stem sluit elke discussie uit. De jongemannen rond hem knikken instemmend. Hun clubhuis, in de sloppenwijk Kondele bij Kisumu, lijkt nog het meest op een bushokje. Vandaag gaan ze weer de straat op om te demonstreren tegen de Keniaanse kiescommissie.

Drie dagen per week demonstreren oppositieaanhangers in Kenia tegen de kiescommissie die volgens hen de zege heeft afgepakt van hun leider Raila Odinga. Hij trok zich deze week terug als kandidaat voor de verkiezingen van 26 oktober. Het hooggerechtshof heeft eerder de uitslag van de presidentsverkiezingen in augustus ongeldig verklaard, omdat ze niet transparant en verifieerbaar zijn verlopen. De kiescommissie weigerde te voldoen aan de eisen van de oppositie voor de herstemming. Odinga trok zich terug.

Woede is intens

De woede is intens in Kisumu, het bolwerk van de oppositie en thuishonk van Odinga. "Er zijn alleen verkiezingen mogelijk als de kiescommissie wordt hervormd, anders wordt Odinga's zege opnieuw gestolen", zegt Oloo. De Luo, de etnische groep waartoe ook Odinga behoort, zijn overtuigd dat de zege hen wéér is afgepakt; Odinga (72) kandideerde zich in augustus voor de vierde keer voor het presidentschap.

De meeste demonstranten in Kisumu zijn tussen de 18 en 25 jaar en afkomstig uit Kondele, waar de protestmarsen steevast beginnen. Het protest van woensdag verliep aanvankelijk rustig omdat de gouverneur, ook van de oppositie, de mars naar het kantoor van de kiescommissie begeleidde. Hij had de politie verzocht op afstand te blijven en begeleidde de demonstranten weer terug naar Kondele.

Stem gestolen

Maar in de namiddag provoceerden jongeren de politie en belandden zo'n tien mensen in het ziekenhuis met schotwonden. "Wat zou jij doen als jouw stem werd gestolen? We zijn machteloos en hebben enkel stenen, die we gooien om aandacht te vragen voor de diefstal van de verkiezingszege", zegt Charles Owuor getergd. Een baan hebben de meeste jongemannen niet, want de werkloosheid is groot in Kisumu.

Luo, jong en oud, zien Odinga als een soort halfgod. "Hij zal ons naar Kanaän, het Beloofde Land, leiden", zegt Owuor in alle ernst. De Luo-regio ligt langs het Victoriameer in het westen van Kenia en is op allerlei manieren achtergesteld. De jongeren hopen op een beter leven als Odinga de macht krijgt.

Bang voor geweld

Oudere Luo en vrouwen doen zelden mee aan demonstraties. Rosalyn Odhiambo is bang voor geweld en sluit tijdens protesten haar openluchtrestaurant in Kondele. "Door alle demonstraties de laatste tijd is mijn inkomen gehalveerd. Het leven is heel moeilijk geworden."

Maar ze schudt heftig haar hoofd op de vraag of Odinga dan maar niet tot demonstraties had moeten oproepen. "Er zijn meer volken dan de Kikuyu van Kenyatta en de Kalenjin van vicepresident William Ruto. We willen verandering. Leiders van de andere volken moeten ook de kans krijgen." Kenia heeft sinds de onafhankelijkheid vier presidenten gehad, waarvan drie Kikuyu en een Kalenjin.

Afwachten wat Odinga opdraagt

Wat gaat er nu gebeuren, nu er wel verkiezingen komen, maar Odinga niet meedoet? "Dat weet ik nog niet", zegt Odhiambo. "Ik wacht af wat Odinga ons opdraagt."

De jonge politica Millie Nyong'o, ook uit Kondele, schudt moedeloos het hoofd bij het horen van die woorden. "Wij Luo gaan er prat op goed opgeleid te zijn. Dan kunnen we toch ook zelf denken en niet maar klakkeloos doen wat Odinga zegt en opdraagt?" Ze kandideerde zich voor een lokale politieke functie en verloor met een klein verschil. Een eerlijk verlopen verkiezingsstrijd, gelooft zij. "Demonstraties en geweld lossen niks op. Het verslechtert alleen maar onze toch al niet rooskleurige economische situatie. Er zijn alleen oplossingen mogelijk die aan de onderhandelingstafel worden uitgevochten."

Lees ook:

- Keniaanse oppositieleider trekt zich terug
- Hard tegen hard in Kenia op weg naar nieuwe stembusgang

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden