De Keizersgracht schaatst als de Jaap Edenbaan

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De speciale web-pagina van Rover, de organisatie voor openbaar-vervoerreizigers, meldt de schaatstocht niet. Terwijl het toch maar een meter of vijftig klunen is van spoorstation Amsterdam-Amstel naar het ijs.

Vorig jaar kon er voor het eerst sinds tijden op de Amsterdamse grachten geschaatst worden. Door de ijspret begeesterd, jaste ijswethouder Bakker na de dooi-inval een IJsnota door de gemeenteraad. Vanaf deze winter geldt een schaatsverbod op een aantal grachten en wordt het grachtenwater niet meer doorgespoeld, zodra de wind naar het oosten draait.

Eén blik op de Amstel aan de voet van de Rembrandttoren en je weet genoeg: hier de ijzers onderbinden heeft geen enkele zin. Het is een en al schots en wak onder de Berlagebrug. Aan de Weesperzijde, iets dichter naar het centrum toe, ziet het er beter uit. Maar de schaatspret is van korte duur. Bij elke brug is het klunen geblazen. Zo gaat de lol er snel vanaf. Er vormt zich een klein peloton van schaatsers die zich een majestueuzere intocht hadden voorgesteld dan ploeterend over de wal met schaatsbeschermers aan. Bij het Amstelhotel, waar drie brandweerwagens met gillende sirene komen aanrijden omdat er iemand door het ijs is gezakt, geven we het op en trekken onze schoenen aan. Voorbij Carré ziet de Nieuwe Keizersgracht er stevig genoeg uit voor een nieuwe poging. Het is even schotsen springen over de Amstel, maar daarna schaatst de Keizersgracht als de Jaap Edenbaan. Omdat de mens rechttoe rechtaan nu eenmaal saai vindt, toch maar even afslaan naar de Reguliersgracht. Aan het einde gaat die rechtsaf over in de Lijnbaansgracht. Het schaatst heerlijk, maar in het zicht van het Leidseplein strandt je op een doorgang waar hooguit een muis onderdoor kan schaatsen. Op de terugweg even de andere twee grote grachten geïnspecteerd, de Heren- en de Prinsengracht, maar die zijn aan gort. Dan toch maar weer de brede weg gekozen, de Keizersgracht, die perfect doorschaatst tot hartje Jordaan. Alleen de Leidsestraat moet overgekluund worden, tot hilariteit van de toeristen.

Terug kan ik de verleiding niet weerstaan en kies toch even de Nieuwe Keizersgracht, aan de andere kant van de Amstel. Hier is het pas schaatsen! Het water is breed en het ijs spiegelt. Bij de kitscherige Muiderpoort even aan de kant voor een mandarijntje. Een Marokkaanse jongen doet net zijn schaatsen uit. Hij moet z'n vader helpen met het afbreken van diens marktkraam op de Dappermarkt, zegt hij in onvervalst Amsterdams. En ja, morgen is er iets op de tv, over Hoge Noren. De Elfstedentocht?, vraag ik. Ja, zegt hij gretig, hij gaat zeker kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden