De keizerlijke antisemiet van Doorn

Paul Schneiders

oud-docent geschiedenis

Met verbazing en lichte ergernis las ik het artikel over de voormalig keizer Wilhelm II. Hij wordt daarin beschreven als een vriendelijke, goedgeefse kasteelbewoner (Trouw, 5 maart). Dat zal hij als balling zeker geweest zijn, maar historisch gezien is de keizer in zijn Doornse tijd zonder invloed. Hij trachtte nog wel bij Hitler in het gevlei te komen om als keizer naar Duitsland terug te keren.

Bij het beoordelen van deze Doornse asielzoeker is zijn regeerperiode van 1888-1918 van belang. De Doornse jaren zijn slechts een voetnoot in een dramatisch leven. Een gids van Huis Doorn noemt Wilhelm II een sympathieke, hooguit 'verschrikkelijk ijdele' man. En wat hielp deze Duitse filantroop (in zeer goeden doen) het dorp Doorn met een brandspuit! En de Doorluchtige bluste zelf! Hij moet gerehabiliteerd worden. Die zienswijze roept om commentaar. Over blussen gesproken: Wilhelm II heeft een fors aandeel gehad in het ontstaan van Wereldoorlog I die zo'n 20 miljoen slachtoffers heeft gevergd. Hij steunde Oostenrijk-Hongarije in het beleid dat tot deze oorlog leidde en schond de ook door Duitsland gegarandeerde neutraliteit van België.

De keizer stond bekend om zijn oorlogszuchtige redevoeringen en sabelgekletter, om zijn waanidee dat hij als absoluut heerser bij de gratie Gods regeerde. De volksvertegenwoordiging, de Rijksdag, noemde hij een apenkooi. Hij leed aan megalomanie, duldde geen tegenspraak, liet zich door vleiers omringen. Zijn enige vorm van humor was leedvermaak. Hij was totaal ongeschikt voor zijn zo verantwoordelijke functie als vorst van een grootmacht.

Als antisemiet en Hitlervereerder gooide Wilhelm hoge ogen. Het Jodendom noemde hij een 'giftige zwam op de Duitse eikeboom'; 15 augustus 1927 schreef deze sympathieke spuitgast aan een Amerikaanse vriend: 'De pers, Joden en muggen zijn een plaag waarvan de mensheid zich op de een of andere manier bevrijden moet. Het beste middel is waarschijnlijk gas.' Met veel voorbeelden is deze weerzinwekkende tekst aan te vullen. Kortom, geen enkele reden om deze man te rehabiliteren.

De lezer van Trouw en de bezoeker van Huis Doorn hebben recht op evenwichtige, betrouwbare informatie over Wilhelm als keizer en moeten niet misleid worden met een heel eenzijdig verhaal over een aimabele oudere heer in Doorn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden