De keiharde koning van de Hells Angels

Vandaag is de uitspraak in de zaak-Anton de B., schietinstructeur bij de landmacht en lid van de Hells Angels. Hij wordt verdacht van afpersing. De onderwereld infiltreert steeds verder in de bovenwereld. Dat blijkt ook uit de lopende rechtszaak tegen motorclub-kopstuk Harrie Stoeltie.

Jaren achtereen verrichtte Justitie inspanningen om kopstuk Harrie Stoeltie van de Hells Angels voor langere tijd achter slot en grendel te krijgen.

Stoeltie is wel omschreven als koning van de Hells Angels. Een intelligente en, meer algemeen, innemende man die keihard kan zijn, met onmiskenbaar veel invloed binnen het toonaangevende, Amsterdamse chapter van de motorclub.

Met zijn aanhouding, begin oktober vorig jaar in zijn villa in Landsmeer, is stilaan het net gesloten rond het voormalige hoofd beveiliging van de luxueuze seksclub Yab Yum. Dat wil niet zeggen dat Stoeltie, die wordt verdacht van afpersing en witwassen, zich op voorhand kansloos acht in het omvangrijke proces tegen hem, in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Integendeel, met raadsman Bram Moszkowicz zal hij alle juridische middelen benutten, in zijn poging langdurige vrijheidstraf te voorkomen.

De strafpleiter die na enig juridisch gesteggel zowel Stoeltie als medeverdachte Donald G. juridisch mag bijstaan, heeft al aangegeven dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen zijn cliënten te zwaar aanzet. Het OM zou zijn toon beter kunnen matigen, meent Moszkowicz. Het imago van met name Stoeltie is na alle, voor hem negatieve, publiciteit van de afgelopen maanden weliswaar slecht, maar voor een veroordeling komt meer kijken en zijn feiten en bewijzen doorslaggegevend bij het finale oordeel van de rechters.

Met de broers Donald en Michel G., beiden geen Hells Angel, zou Stoeltie bij zeker vijf omvangrijke afpersingszaken betrokken zijn geweest. Volgens de officieren van justitie G.C. Bos en E. Harderwijk was in deze zaken sprake van een 'ingenieus geheel van verschillende fases en toenemende spanningsopbouw'.

Bij de kennismaking met hun slachtoffers, onder wie antiquairs en horeca-exploitanten, ging het er doorgaans vreedzaam, zelfs vriendelijk, aan toe. Volgens vast patroon werd wel meteen een 'probleem' bij het slachtoffer neergelegd. De vermoede afpersers gaven bijvoorbeeld te kennen dat de gastheer zich in hun ogen onbeschoft gedroeg. Niet lang hierna, bij een volgende gelegenheid kwamen zij hierop terug. Er werd geld verlangd en de dreigementen die hiermee zouden zijn gepaard, waren volgens het OM niet mals. Een van de slachtoffers werd zo bang voor zijn afpersers, dat hij extreem onderduikgedrag ging vertonen. Hij leefde nog slechts in hotels, wisselde voortdurend van auto en droeg verhullende kleding. Bij een ander werd de volledige antieke inventaris van zijn winkel in gruzelementen geslagen.

Alles bijeen zouden de afpersers miljoenen euro's hebben geïncasseerd. Tot de slachtoffers behoorden onder meer de broers Van L., van wie de ondernemer en (voormalige) accountant Remko bij de politie de meest uitgebreide verklaringen aflegde. Onder druk zou hij tientallen keren grote bedragen hebben afgestaan. Zijn aangifte alleen besloeg 300 pagina's, hij legde 23 belastende verklaringen af. Hij en zijn gezinsleden zijn opgenomen in een beschermingsprogramma. De status van kroongetuige heeft hij niet.

Erg gelukkig met het afleggen van hun vaak gedetailleerde verklaringen zijn Remko van L. en zijn partner overigens niet, bleek kort geleden. Drie weken geleden schreef hij een 'noodoproep' aan weekblad Vrij Nederland, waarin hij de Nederlandse staat verweet afspraken niet na te komen. 'We zijn bedreigd, belogen en beduveld', schreef Van L. Het OM ontkende de verwijten, maar weigerde inzicht te geven in de afspraken die zijn gemaakt. Dit tot teleurstelling en onbegrip van Stoeltie's raadsman Moszkowicz, in een proces dat maanden zal vergen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden