De keerzijde van een topbaan/Mishandeling van mevrouw Boonstra voor politie nog een groot raadsel

ROTTERDAM - In het weekblad Vrij Nederland van 20 december vorig jaar zei Cor Boonstra, voorzitter van de raad van bestuur van Philips: “Bekendheid en roem zijn een vreemde, soms beangstigende ervaring. Ongelooflijk wat voor aandacht er is voor dit bedrijf en voor de mensen die dit bedrijf vertegenwoordigen.”

Een dag vóór het vraaggesprek waren Boonstra en echtgenote Hansje in Antwerpen naar een voorstelling van cabaretier Paul van Vliet geweest. De neveneffecten die aan de hoogste Philips-functie zijn verbonden, bleven zelfs bij dit schouwburgbezoek niet onopgemerkt. “Dan komen allerlei wildvreemde mensen met je praten”, legde hij de keerzijde van zijn status uit. Licht cynisch: “Maar al die heren die vinden dat ze daar zo afkeurend over moeten doen, daar zit ook een luchtje aan. Het is natuurlijk ook wel weer leuk.”

Bijna een jaar later is Boonstra geconfronteerd met een ernstig misdrijf in zijn directe omgeving. Opnieuw botsen zijn zakelijke en privé-belangen met zijn naamsbekendheid. Afgelopen vrijdagavond trof een automobilist op het Kleinzand in Hoek van Holland de zwaarmishandelde Hansje Boonstra-Raatjes aan. De vrouw, die sinds ruim een halfjaar gescheiden van Boonstra leefde, lag aan handen en voeten geboeid in de berm. Vermoedelijk was zij enkele uren eerder op een nabijgelegen parkeerplaats uit een auto gegooid. Op eigen kracht zou zij vervolgens naar het meer bewoonde deel van het Kleinzand zijn gekropen. Met ernstig hoofdletsel, onderkoelingsverschijnselen en een gebroken arm is zij opgenomen in het Leyenburg-ziekenhuis in Den Haag. Boonstra werd zaterdag over het misdrijf ingelicht. De toestand van zijn vrouw is aanhoudend kritiek. De politie heeft haar nog niet kunnen horen.

Voor de media kreeg de mishandeling pas zondag een extra dimensie, toen de politie van Rotterdam-Rijnmond bekendmaakte dat het slachtoffer Boonstra's (ex-)vrouw betrof. Philips volstond met een summiere reactie en sprak van een 'buitengewoon trieste zaak'. Een verzoek aan de pers om zich, gelet op de gevoelige privé-details van Boonstra's leven, terughoudend op te stellen, bleef uit. Wel deden politie en justitie er voornamelijk het zwijgen toe en lieten de media gissen naar de vorderingen van het onderzoek.

Over motief en dader(s) tast het veertien leden tellende rechercheteam voor zover bekend in het duister. Dat van een ontvoering vermoedelijk geen sprake was, kan worden afgeleid uit het gegeven dat mevrouw Boonstra niet als vermist stond gesignaleerd. Maar ook wanneer zij slachtoffer is geworden van een ander delict, afpersing, chantage of wraak, kan haar naam worden toegevoegd aan de rij van bekende Nederlanders, die eerder doelwit vormden van zware criminaliteit. Onder hen namen als Freddy Heineken, Aad Kosto, Valerie Jelgersma, Toos van der Valk, Gerard Fagel en Gerrit-Jan Heijn.

Roddelbladen

Sinds Boonstra voor een gescheiden leven van Hansje koos en tussen hem en zakenvrouw Sylvia Tóth een romance opbloeide, is de Philips-topman een prooi van de roddelbladen. Veruit de meeste artikelen die dit jaar over hem in de pulppers verschenen, handelden over de voor de buitenwereld onverwachte huwelijksbreuk met Hansje. De serieuze bladen daarentegen richtten hun aandacht vrijwel uitsluitend op het functioneren van Boonstra en de bedrijfsresultaten van Philips. Zelf bood hij, wars als hij is van publiciteit, de media weinig ruimte om meer over hem aan de weet te komen.

Slechts een enkele keer gaf Cor Boonstra, zoon van een Friese melkboer, zijn persoonlijke gevoelens over zijn top-job prijs. In het Vrij Nederland-interview van bijna een jaar geleden maakte hij er geen geheim van dat de verantwoordelijkheid van zijn vak hem 'zwaar viel'. Zijn vrouw Hansje zei hierover destijds: “Als mijn man thuiskomt, gaat het gewoon door.”

Boonstra reageerde naar zijn vrouw toe: “Toevallig heb jij gisteren tegen me gezegd 'Cor, we lachen niet meer'.” Tot de verslaggever: “En ik moet zeggen: 'Het is een hondenbaan'. Maar ik wil onder geen enkel beding als een zielige meneer afgeschilderd worden, daar is het veel te fascinerend voor. M'n vrouw zegt altijd dat ik zo nodig moest, maar ik ben naar Philips gegaan uit ergernis over de performance van het bedrijf, ik heb mij jarenlang toch wel zorgen gemaakt over de toekomst ervan. Ook als buitenstaander.”

Hansje Boonstra-Raatjes woonde afwisselend op de Bahama's en in België. Hoe zij vrijdag in Hoek van Holland verzeild raakte, lijkt een raadsel. Op welke wijze de politie achter haar identiteit kwam, is eveneens onbekend. Justitie wilde gisteren slechts herhalen dat aan een 'gerichte afrekening' wordt gedacht. Wraak van een ontevreden Philips-werknemer wordt hierbij niet uitgesloten, maar justitie laat de overige opties nadrukkelijk open. Mocht het echter om een gerichte afrekening gaan, dan rijzen nieuwe vragen. Eén hiervan is of de dader(s) haar bewust in leven lieten en dat het misdrijf een waarschuwing aan het adres van Cor Boonstra was. Maar ook bestaat de mogelijkheid dat de dader(s) ten onrechte in de veronderstelling verkeerden, dat de vrouw was overleden toen zij op de parkeerplaats werd achtergelaten. In beide gevallen geldt dat Boonstra zijn roem en bekendheid als 'beangstigend' zal ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden