Natuurdagboek

De kbv: een klein, bruin vogeltje met gouden kruin

Goudhaantje. Beeld Trouw
Goudhaantje.Beeld Trouw

Er zijn veel kleine bruine vogeltjes, door vogelaars kbv's genoemd, die op elkaar lijken en door de bladeren scharrelen. Sommige van die zangertjes zijn overigens groenig of gelig.

De meeste zijn alleen 's zomers in Nederland, maar in de winter zijn twee kbv's extra zichtbaar: goudhaantjes en vuurgoudhaantjes. Ze zijn de kleinste bruine vogeltjes van Europa, maar zijn meer dan klein en bruin. Ze hebben een gouden kruin. Vuurgoudhaantjes hebben bovendien een witte oogstreep.

Goudhaantjes scharrelen meestal door naaldbomen. Wandelend door een bos is de kans groot dat ze boven u passeren. Wilt u ze zien, wees dan gespitst op zachte, hoge piepjes en op bewegingen van bolletjes. Als wandelaars niet op waarnemingen gespitst zijn, worden veel goudhaantjes over het hoofd gezien. Jammer, want ze zijn schitterend en schattig bovendien.

Goudhaantje. Beeld Koos Dansen
Goudhaantje.Beeld Koos Dansen

Wie wel gespitst is, kan daarvoor beloond worden. Ik heb vaak meegemaakt dat, als ik stilsta bij goudhaantjes, ze afdalen en op ooghoogte rondscharrelen. Goudhaantjes broeden in Nederland, maar in de winter zijn er veel bezoekers uit noordelijke bossen, waar ze nauwelijks mensen zien. Ze weten dus niet hoe gevaarlijk mensen zijn en komen zo dichtbij dat mijn verrekijker niet meer scherp te stellen is. Zacht kwetterend vervolgen ze hun weg, alsof ik niet besta. Eén keer heb ik beleefd dat zo'n fleurig donsbolletje op me ging zitten.

Goudhaantjes zoeken in naaldbossen insectenlarven en -poppen in boombasten en -takken, maar dwalen in de winter soms af naar tuinen. Ze gaan wel eens vreemd door in loofbomen te scharrelen, of bijvoorbeeld bij een beukenhaag. Overigens neigen vuurgoudhaantjes vaker naar loofbomen, maar in tuinen duiken goudhaantjes juist vaker op dan vuurgoudhaantjes. Enfin, let tijdens een winterwandeling maar eens op. Ziet u dan geen goudhaantjes, dan ziet u vast wel iets anders. Want wie oplettend wandelt, ziet altijd wat.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden