VoetbalKatwijkse derby

De Katwijkse derby: ‘s avonds rivalen, ‘s ochtends samen op de steiger

Fans van Katwijk op Nieuw Zuid, het sportpark van Quick Boys in de duinen, bij de opkomst van de twee aartsrivalen. Beeld Olaf Kraak
Fans van Katwijk op Nieuw Zuid, het sportpark van Quick Boys in de duinen, bij de opkomst van de twee aartsrivalen.Beeld Olaf Kraak

Quick Boys en Katwijk speelden gisteravond de tweede beladen derby in een paar dagen tijd. Uitfans moesten opnieuw met een buscombi naar de ander kant van het verdeelde dorp, waar iedereen de volgende dag toch weer met elkaar verder moet.

Terwijl Joey Jongman richting de hoek van het veld loopt, wordt hij uitgejouwd door supporters onder zwarte capuchons of blauw-witte paraplu’s. Quick Boys-vv Katwijk is bijna een kwartier onder weg als de bezoekers een hoekschop mogen nemen. Dat een speler van aartsrivaal Katwijk hen zo dicht nadert, is voor de fanatieke aanhang van Quick Boys reden zich even extra te laten gelden. Jongman kijkt de supporters lachend aan, terwijl een enkeling hem bespuugt.

Drie dagen nadat de Katwijkse derby voor het eerst in vier jaar weer in competitieverband is gespeeld, staat het duel ook op het programma in de tweede ronde van de KNVB-beker. Zaterdag eindigde de wedstrijd in 0-0, gisteren werd het 2-3, waardoor Katwijk door is naar de volgende ronde.

Slechts vier kilometer liggen de sportparken van beide clubs van elkaar verwijderd. Een afstand die gemakkelijk te fietsen is, maar daar was zaterdag en gisteren geen sprake van. Vanwege ongeregeldheden in het verleden had de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser besloten dat uitsupporters slechts met een bus-combi naar sportpark Nieuw Zuid mochten komen, net zoals in 2015 al het geval was.

Geweld en vandalisme

Visser had het besluit genomen omdat in het verleden een “kleine groep een spoor van geweld en vandalisme” achter liet. Ook het schenken van alcohol op beide sportparken was voorafgaand aan de wedstrijd door de burgemeester verboden. Het leidde tot woedende reacties van de Quick Boys-supporters, die het duel van zaterdag grotendeels boycotten. Tijdens het bekerduel, op hun eigen complex zijn ze er uiteraard weer wel, net als zevenhonderd Katwijk-aanhangers, die wel hebben besloten de paar kilometer per bus af te leggen. In anderhalf uur zijn ze met zes pendelbussen naar de zuidelijkste van de twee clubs gebracht. In totaal zijn er 4.500 toeschouwers.

Om te voorkomen dat er weer rellen tussen de dorpsgenoten uitbreken is er een flinke politiemacht op de been. Te paard, met auto’s en motoren patrouilleren ze door het, even tot op het bot verdeelde, dorp. De agenten zien dat voorafgaand aan de amateurderby een oorverdovend vuurwerk wordt afgestoken. “Morgen moeten we met schorre stem allemaal weer met elkaar werken”, zegt een vrouw, die supporter is van Quick Boys. “Dat zal voor de verliezende partij best wat moeite kosten. Donderdag zal dat wel weer beter gaan, maar morgen wordt het zwaar.”

Sportpark Nieuw Zuid ontploft

Bart van Kruistum, voorzitter van Quick Boys, heeft een schildersbedrijf en binnen zijn bedrijf zijn de Katwijk-aanhangers in de meerderheid. Na een uur spelen lijkt het erop alsof hun baas de dag na de wedstrijd een slechte dag krijgt. In een paar minuten tijd komt Katwijk op 0-2 via doelpunten van Marouane Afaker en Guus van Weerdenburg.

De Quick Boys-fans zitten er verslagen bij, ook al waren ze vooraf zeker geen favoriet, maar dat draait totaal om als hun ploeg even later in net zo kort tijdsbestek gelijk maakt via Ricardo van Kuijenhoven en invaller Koen van Liempt. Na de boogbal van die laatste ontploft sportpark Nieuw Zuid. Van Liempt verdwijnt in de op het veld gestormde Quick Boys-menigte.

Toch legt Katwijk in de verlenging de buurman het zwijgen op via Danny van Haaren (2-3). Een zware volgende dag kondigt zich aan voor Quick Boys-voorzitter Van Kruistum. “Als ik op de zaak kom zal ik het wel even horen, ja. Maar we gaan wel gewoon aan het werk, hoor.” Het tekent de Katwijkse derby. Een avond lang elkaars rivalen, maar de volgende ochtend gewoon weer samen op de steiger staan om kozijnen te schilderen.

Lees ook:

Betalen voor parkeren op zondag: in Katwijk is het geen taboe meer

Het ligt gevoelig in het kerkelijke Katwijk. Toch is betaald parkeren op zondag een optie, nu het college geld tekortkomt en de parkeeroverlast door toeristen en kerkgangers toeneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden