De kapitein legt aan in Almere

Fikse uitbreiding trainingscentrum voor personeel cruiseschepen levert 200 banen op

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

's Werelds grootste cruiserederij, Carnival Corporation, bouwt een nieuw trainingscentrum in Almere, waar ze al haar kapiteins en officieren gaat bijscholen. Om die vijfduizend mannen en vrouwen te huisvesten tijdens hun jaarlijkse opfrisweek, zet Carnival ook een hotel met 200 kamers neer. De investering, van 40 miljoen euro, levert naar schatting van de gemeente Almere zo'n 200 lokale banen op.

Carnival heeft in Almere al een klein trainingscentrum met een nagebouwde brug en machinekamer. "Dat ze nu uitbreiden laat zien dat we goed voor ze gezorgd hebben de afgelopen jaren", zegt een woordvoerder van de gemeente Almere. De Brits-Amerikaanse rederij zelf zegt voor Almere te kiezen omdat die stad zo lekker dicht bij Schiphol en 'daarmee de rest van de wereld' ligt.

Carnival is eigenaar van onder meer de Holland America Line (HAL), Cunard, en het Zuid-Europese Costa Cruises. Sinds de ramp van de Costa Concordia voor de Toscaanse kust, waarbij in januari 2012 32 mensen om het leven kwamen, investeert het bedrijf extra in het bevorderen van de veiligheid op de schepen.

Volgend jaar begint de bouw van het complex, dat zo'n 20.000 vierkante meter beslaat. In 2016 is het klaar voor de eerste cursisten. Carnival houdt de mogelijkheid open dat het later nog bijbouwt.

De cruise-industrie is sinds de eeuwwisseling gigantisch gegroeid; in 2011 boekten zo'n 6 miljoen Europeanen een cruise, een verdubbeling vergeleken met tien jaar eerder. Dat onstuimige is er nu wel af. Niet alleen vanwege het ongeluk in Italië, ook omdat emissienormen de groei van het aantal vaarten beperkt.

Carnival bouwt zijn trainingscentrum op het meest westelijke puntje van Almere, in het gebied 'Duin'. "Een prachtige start van ons plan", aldus een blije directeur Wienke Bodewes van het Amsterdamse Amvest, dat het gebied ontwikkelt.

Want een gebied ontwikkelen, gaat in tijden van crisis niet vanzelf. Almere heeft van het Rijk een bouwopdracht van 60.000 woningen gekregen, met daaraan vast de taak om te zorgen voor 'economische stimulansen'. Dus los van het geld en de banen die de komst van Carnival oplevert, is de gemeente blij met 'de uitstraling'. De woordvoerder van Almere: "Dit is niet vanzelf gebeurd, we hebben er heel hard aan getrokken. Des te leuker dat het lukt om zo'n origineel bedrijf binnen te halen." Want goed voorbeeld, doet goed volgen, is de hoop.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden