De kans op Nederlands schaatsgoud in Pyeongchang lijkt vergroot

De Russische schaatser Denis Joeskov.  Beeld ANP
De Russische schaatser Denis Joeskov.Beeld ANP

Twee concurrenten minder voor de Nederlandse schaatsers: de Russen Joeskov en Koelizjnikov mogen niet naar de Spelen.

Kick Hommes

Ze gingen wel, ze gingen niet, ze gingen misschien niet, ze gingen misschien toch wel. De Russische schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov bevonden zich sinds december in een tombola, waarbij het wachten was of hun naam uiteindelijk werd genoemd. Zou het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hen wel of niet naar de Spelen laten gaan, omdat ze in het verleden met doping in aanraking waren geweest? Het antwoord gisteren was duidelijk: ze mogen niet.

Begin december schorste het IOC Rusland wegens een door de staat geïnitieerd dopingprogramma in Sotsji, waar in 2014 de Olympische Spelen werden gehouden. Alleen schone Russen mogen over twee weken in Pyeongchang meedoen, niet onder Russische vlag en alleen als 'olympisch atleet van Rusland'.

De lijn van het IOC was dat sporters die in het verleden geschorst zijn geweest sowieso niet naar de Spelen zouden kunnen. Zowel Joeskov als Koelizjnikov zijn ooit geschorst. Joeskov voor marihuanagebruik in 2008, Koelizjnikov voor meldoniumgebruik in 2016 én als junior voor het gebruik methylhexanamine, een middel dat vermoeidheid vermindert.

Lang heerste er twijfel over het lot van beide schaatsers. Een commissie die moest bepalen of een sporter 'dopingvrij' was, deed er tot zaterdag over om de 'goeden' van de 'slechten' te onderscheiden. Van de vijfhonderd Russen die werden besproken, bleken er 111 'slecht'. Daar zaten beide schaatsers dus tussen. De bevestiging dat de schaatsers niet welkom zijn kwam van het hoofd van de Russische schaatsbond die het tegen de Russische zender Ria Novosti vertelde. Eerder werd al bekend dat onder meer de shorttracker Viktor An, volgens velen de beste shorttracker aller tijden, niet naar Pyeongchang mag.

Zaterdag schaatste zowel Koelizhnikov als Joeskov nog in Erfurt, bij de laatste wereldbeker. Aan het ontbijt zaten ze boven een broodje kaas nog breeduit te lachen. Koelizjnikov won er een vijfhonderd meter, maar meldde zich af voor de duizend. Joeskov won de vijftienhonderd meter.

Beide Russen zijn geduchte tegenstanders voor de Nederlanders. Kjeld Nuis wilde er afgelopen weekend in Erfurt nog wel wat over kwijt. "Joeskov is op de vijftienhonderd de man to beat. Pavel is wat wisselvalliger maar nog steeds goed. Het liefst heb je dat ze erbij zijn en dat je ze eraf rijdt, dan wordt er nooit over gerept."

Nuis is favoriet op de duizend en vijftienhonderd meter. Op de vijfhonderd meter hebben Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij een concurrent minder.

Het IOC moet de beslissing nog wel officieel maken. Er komt nog een definitieve lijst met Russische sporters die naar Zuid-Korea mogen, maar de eerste dag dat die kan verschijnen is zaterdag. Het internationaal sporttribunaal CAS speelt ook nog een rol: 39 Russen die al geschorst zijn, vechten hun uitsluiting aan. Deze week vinden hoorzittingen plaats.

Lees ook: Welke Russen gaan de Olympische Spelen waarschijnlijk missen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden