De kans op drie wiegendoden

*Angela Cannings werd veroordeeld op grond van de 'Wet van Meadow'. De vrouw beweerde dat haar drie kinderen aan wiegendood waren overleden, maar volgens Sir Roy Meadow, de getuige-deskundige tijdens haar rechtszaak, was dat onmogelijk. ,,Wiegendood komt voor'', redeneerde Meadow. ,,Maar als het twee kinderen in één gezin treft, is het verdacht. Bij drie wiegendoden is het niet eens onwaarschijnlijk, dan is het moord.''

redactie wetenschap

Meadow redeneerde als volgt. In Groot-Brittannië overlijden jaarlijks 300 zuigelingen aan wiegendood. Anders uitgedrukt: één op elke 1600 baby's treft dit lot. De kans dat twee kinderen uit één gezin zo aan hun einde komen is ongeveer één op tweeënhalf miljoen (één zestienhonderdste van één zestienhonderdste). De kans op drie wiegendoden in een gezin met drie kinderen is wel erg klein: één op vier miljard.

Op die bewijsvoering valt het een en ander af te dingen. Ten eerste is de kans op wiegendood niet voor elke Britse baby hetzelfde. Sommige factoren, zoals roken, kunnen die kans vergroten. Bij een kind waar alles tegenzit, kan de kans op wiegendood oplopen tot één op 200. In zo'n gezin is de kans op drie wiegendoden 'nog maar' één op acht miljoen.

Dat is nog steeds een kleine kans, maar in Groot-Brittannië met zo'n twintig miljoen gezinnen -en zeg een miljoen risico-gezinnen- zal dat zo nu en dan toch gebeuren. En dat is precies de tweede fout van Meadow. Hij heeft niet vooraf voorspeld dat het erg onwaarschijnlijk zou zijn als de drie kinderen van Angela Cannings aan wiegendood zouden overlijden. De drie sterfgevallen zijn de politie opgevallen en daar laat Meadow zijn statistiek op los. Dat is net zoiets als je erover verbazen dat de hoofdprijs van de Staatsloterij op het winnende lot is gevallen.

In Nederland overlijden naar verhouding veel minder kinderen aan wiegendood dan in het Verenigd Koninkrijk; risico's als roken en buikligging zijn hier sterk teruggedrongen. De 22 'overgebleven' gevallen van 2003 zijn onbegrepen.

Ook erfelijke factoren kunnen een rol hebben gespeeld. Als dat zo zou zijn, en als dat ook voor Angela Cannings zou gelden, is het wel heel erg wrang dat ze wegens moord is veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden