Nutteloze kennis

De kanarie dankt zijn naam aan de hond

Een kanarie, Serinus canaria. Beeld RV

Kanaries zijn kleine, kleurrijke zangvogels, maar hun naam danken ze aan de hond. Daar was wel een omweg voor nodig, een omweg die loopt via de Canarische Eilanden. 

Nee, de archipel is niet vernoemd naar de vogels. Het omgekeerde is het geval, de kanarie dankt zijn naam aan de eilanden waar hij in het wild voorkomt. Maar hoe komt die eilandengroep aan zijn naam?

Het wapen van de Islas Canarias geeft een eerste hint. Twee honden houden een schild vast waarop zeven bergachtige eilanden gestileerd staan afgebeeld. Volgens de Romeinse geschiedschrijver Plinius de Oudere zond Juba II, koning van Mauritanië, rond het begin van onze jaartelling expedities uit naar eilanden voor de Afrikaanse kust. 

Op een van die eilanden troffen expeditieleden grote, woeste honden aan. Hun koning, die zijn opleiding in Rome kreeg, gaf het eiland de naam Canaria. Dat was een afleiding van het Latijnse woord voor hond: canis. Het eiland kennen we nu als Gran Canaria. Later leende het zijn naam aan de hele eilandengroep.

Een andere verklaring luidt dat de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, de Guanchen, honden vereerden als heilige dieren. Een derde lezing is dat het zou gaan om zeehonden, maar aangezien er daadwerkelijk wilde honden voorkwamen op Gran Canaria is de eerste verklaring de meest gangbare.

Naast de kanarie (Serinus canaria) die op de Canarische Eilanden voorkomt, bestaat ook de Europese kanarie (Serinus serinus). Beide horen tot hetzelfde geslacht zangvogels. Daarnaast zijn er veel vormen tamme kanaries, gekweekt op zangcapaciteiten of op kleur. Met hun heldere zang of hun fraaie voorkomen heeft hun naam echter niets te maken. Die betekent simpelweg hondsvogel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden