De Kanaänieten werden niet uitgeroeid, maar leven voort in de Libanezen

De muren van Jericho door Jacopo Palma de Jongere. Volgens het boek Jozua was de slag om Jericho de eerste in de poging van de Israëlieten om de Kanaän te veroveren.  Beeld De Agostini/Getty Images
De muren van Jericho door Jacopo Palma de Jongere. Volgens het boek Jozua was de slag om Jericho de eerste in de poging van de Israëlieten om de Kanaän te veroveren.Beeld De Agostini/Getty Images

Het volk Israël trok onder leiding van Jozua de Jordaan over, naar het land dat het beloofd was. Het liet in Kanaän geen steen op de andere en vrijwel geen mens in leven. Dat is wat de Bijbel zegt. Maar nieuw genetisch onderzoek vertelt een ander verhaal: de Kanaänieten werden niet uitgeroeid; hun nazaten zijn vandaag te vinden in Libanon.

Willem Schoonen

Een omvangrijke ploeg wetenschappers, geleid door de Britse geneticus Marc Haber, wist uit de resten van vijf Kanaänieten genetisch materiaal te winnen. De resten zijn gevonden in Sidon, aan de Middellandse Zee in het huidige Libanon en destijds een belangrijke stad in Kanaän. De resten dateren uit het Bronzen Tijdperk, ze zijn 3700 jaar oud en daarmee afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Kanaän.

'Oorspronkelijk' is in deze regio wel een rekkelijk begrip. Het woord Kanaän komt al voor in Egyptische teksten uit de zestiende eeuw voor Christus, en moet toen hebben verwezen naar een gebied veel groter dan het land dat in de Bijbel wordt beschreven. Bovendien was het toen al een drukke regio: er moeten vele oorlogen hebben gewoed en het was er een komen en gaan van (uitheemse) volken.

Kanaän was geen staatkundige eenheid zoals wij die kennen, maar een volk. En van dat volk is bijzonder weinig bekend. De schriftelijke bronnen die er waren zijn mogelijk vernietigd door het vele oorlogsgeweld, met als slotstuk de verovering door het volk Israël. Maar ook het gebruik van papyrus in plaats van klei om gebeurtenissen op te tekenen, heeft de overlevering gehinderd.

Voor de geschiedenis van de Kanaänieten moet worden teruggegrepen naar Egyptische en Hebreeuwse bronnen, enkele archeologische opgravingen en nu dus de genetica. Het DNA dat de wetenschappers hebben gewonnen uit de resten van de vijf Kanaänieten hebben ze vergeleken met het DNA van 99 Libanezen. Hun Kanaänitische afstamming is onmiskenbaar, aldus de onderzoekers. Er heeft wel inmenging plaatsgevonden van genetisch materiaal uit Aziatische bron, maar de Libanezen zijn voor een opmerkelijke 90 procent genetisch Kanaäniet.

Als we met deze wetenschap teruggaan naar de Bijbel, moeten de Libanezen afstammelingen zijn van Rachab. Want zij en haar familieleden waren de enige Kanaänieten die door het volk Israël werden gespaard. Rachab had immers onderdak verleend aan spionnen van Jozua en daarmee de verovering van Jericho mogelijk gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden