De kamer wil alsnog de mening horen van adviseur volkenrecht over inmenging Syrië

Strijders van het Vrije Syrische Leger in een pickup-truck nabij de Turks-Syrische grens, januari 2018. Beeld Reuters
Strijders van het Vrije Syrische Leger in een pickup-truck nabij de Turks-Syrische grens, januari 2018.Beeld Reuters

Volkenrechtelijk adviseur André Nollkaemper werd aangesteld door het ministerie, maar niet geraadpleegd. Nu wil de kamer alsnog zijn mening.

Marno de Boer

Mogelijk krijgt André Nollkaemper alsnog de kans om advies uit te brengen over het Nederlandse steunprogramma aan Syrische rebellen. Vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om de onafhankelijk volkenrechtelijk adviseur van de regering te vragen achteraf het kabinetsbesluit uit 2015 langs de meetlat van het internationale recht te leggen.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zegt dit naar aanleiding van Nollkaempers klacht dat hij destijds niet is geraadpleegd en mogelijk negatief had geoordeeld. “Ik wil graag voor het debat met de minister lezen wat de argumenten van Nollkaemper precies zijn. Dat hij destijds niet is geraadpleegd laat ook zien dat er gewoon maar is doorgeknald. Waarom moest minister Koenders zo snel een besluit nemen?” Ook Sadet Karabulut (SP) wil alsnog een advies van Nollkaemper. “Dat is niet alleen bruikbaar voor het debat met het kabinet, maar zou ook als richtsnoer voor de toekomst kunnen dienen.”

Partijen willen een zorgvuldiger afweging, mocht Nederland ooit nog eens overwegen een strijdgroep te steunen. Joël Voordewind (ChristenUnie) wil dat er bij steun aan strijdgroepen een procedure komt die lijkt op die bij militaire missies. Het kabinet moet bij missies haar plannen uitgebreid toelichten, en de Kamer debatteert hierover aan de hand van een zogeheten toetsingskader. Daarbij komt ook het juridische mandaat aan de orde. “Als we nu vijfentwintig trainers naar Irak sturen, praten we daar weken over. Ondertussen gaat er steun naar jihadisten zonder dat het parlement dit weet.”

Bij andere partijen is er steun voor een dergelijk plan. Bente Becker (VVD) wil nu niet over specifieke procedures praten, maar noemt een toetsing vooraf ‘een interessant idee’. Volgens Van Helvert moet ook de besluitvorming zorgvuldiger. “Als we politieke steun aan militair optreden van een ander land uitspreken, kijken we daar heel zorgvuldig naar. Zelf actief een groepering steunen gaat eigenlijk verder.”

Lees ook:

Regering passeerde de adviseur volkenrecht bij inmenging in Syrië

De regering heeft bij het besluit om Syrische strijdgroepen te steunen geen advies ingewonnen van haar volkenrechtelijk adviseur, André Nollkaemper. Die zegt nu dat Nederland mogelijk in strijd heeft gehandeld met het internationale recht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden