De Kamer geeft weinig blijk van liefde voor het Koninkrijk

Enorme armoede. Ouderen die niet van hun pensioen kunnen rondkomen. Kinderen die zonder eten naar school worden gestuurd. Er was begin deze maand alle reden voor de Tweede Kamer om stevig te debatteren over deze ernstige sociaal-economische problemen.

Althans, dat zou je verwachten. Het debat over de situatie in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba), want daar gaat bovenstaande over, trok welgeteld vier partijen: VVD, PvdA, D66 en SP. De overige twaalf lieten de vergadering passeren, tot ergernis van de voorzitter van de Kamercommissie koninkrijksrelaties, PvdA'er Jeroen Recourt.

Desgevraagd laat hij weten: "Ik ben al langer bezorgd over de karige parlementaire interesse die aan de dag wordt gelegd voor ons Koninkrijk. Een klein aantal partijen komt trouw, een enkele partij af en toe en de rest nooit. De democratische controle wordt de facto dus maar door een beperkt aantal partijen actief uitgevoerd".

Een week na het debat over de armoede in Caribisch Nederland was de parlementaire belangstelling voor de West nog bepaald niet gegroeid. De Kamer debatteerde over de initiatiefwet van PvdA'er Roelof van Laar die regelt dat Aruba, Sint-Maarten en Curaçao iets meer invloed krijgen binnen het Koninkrijk. Opkomst: drie partijen, te weten VVD, PvdA en SP. Ronald van Raak van de Socialistische Partij noemde het een 'gênante vertoning'.

undefined

Pijnlijk

Wat de situatie extra pijnlijk maakte, was de aanwezigheid van collega-politici uit Curaçao, Sint-Maarten en Aruba. Ook minister Ronald Plasterk (PvdA, koninkrijksrelaties) voelde zich ongemakkelijk tegenover de gasten: "Ik deel de echo en de verbazing van de heer Van Raak dat hier toch een aantal grote partijen niet aanwezig is."

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de liefde voor de partners binnen het Koninkrijk soms ver te zoeken.

Vorige week dook op internet een rapport op van het tot dat moment onbekende onderzoeksbureau Marketing Counter Intelligence. Daarin valt te lezen dat SP'er Van Raak een coup heeft willen plegen tegen het bewind van Gerrit Schotte toen deze nog premier van Curaçao was.

Van Raak zou ook samenzweren met de Nederlandse en Curaçaose geheime diensten om te voorkomen dat het eiland geheel onafhankelijk wordt. Wat volgens de opstellers van het rapport ook opvalt: de SP'er leidt een luxe leven dat hij nooit kan financieren met zijn karige inkomsten als Kamerlid. Wie betaalt hem in het geheim?

Opdrachtgever van het rapport is Gerrit Schotte, de man die in maart werd veroordeeld tot drie jaar cel wegens fraude. De rechter achtte bewezen dat hij zich heeft laten omkopen door een Siciliaanse casinobaas. Het hoger beroep komt eraan. Een cynicus zou denken: Schotte kan wel wat positieve pr gebruiken.

undefined

B-film

Het rapport uit de koker van de voormalige premier heeft weinig indruk gemaakt. Volgens het Antilliaans Dagblad is sprake van 'een slechte B-film'.

Ook Ronald van Raak is niet van slag. In zijn vaste column op de site The Post Online herinnert de SP'er eraan dat het juist Gerrit Schotte was die, nadat hij in 2012 werd afgezet, een staatsgreep wilde plegen door zich op te sluiten in het regeringsgebouw in Willemstad. Dat had overigens geen effect.

Wat het socialistische Kamerlid nog het meest pijn doet: 'Dat deze man, die mij toch al vele jaren kent, nog steeds mijn naam niet goed schrijft - en mij steeds 'Roland' van Raak noemt'.

undefined

Liefhebbers van Caribische zon

1.Geert Wilders

2.Mark Rutte

3.Ronald Plasterk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden