De kaars voor Karst T.

Tijdens de herdenking in Apeldoorn was er geen aandacht voor Karst T. (FOTO ANP) Beeld ANP

Ik ben het helemaal eens met Ikon- pastor Bram Grandia (Trouw 11 mei) die stelt dat in de herdenkingsmis ook voor Karst T. een kaars had moeten branden. Uit piëteit met de slachtoffers heeft men dat niet gedaan. Maar de familieleden van de dader zijn ook slachtoffers in deze tragedie. Hen negeren maakt voor hen het rouwproces extra moeilijk. Ik hoop dat de koninklijke familie wel de juiste weg vindt om deze mensen te troosten.

Jan Schoneveld Dronten

Columnist Ephimenco vindt dat je de schuldige dader en de onschuldige slachtoffers zorgvuldig uit elkaar moet houden en dus geen kaarsen voor allen kunt branden. Ik ben het daar niet mee eens.

De dader heeft niet alleen gedood en gewond maar ook getraumatiseerd en levens vergiftigd met woede en haat. De enige uitweg: de dader vergeven. Niet omwille van de dader, maar omwille van de getraumatiseerden en slachtoffers zelf. Dat is namelijk de kern van het christendom: vergeven om jezelf te reinigen van de haat die een ander in je heeft gezaaid. Dat is moeilijk, onmenselijk moeilijk.

Als de overlevenden en nabestaanden hiertoe in staat zijn, kunnen zij zichzelf reinigen en zijn ze in staat een kaars neer te zetten voor hem, die hen dit aandeed.

Frank G. Kluit Steenwijk

Een kaars voor Karst.T. vind ik een stap te ver, want in mijn ogen is hij vooral dader en dan pas slachtoffer. Nabestaanden moeten met rust gelaten worden als het gaat om de vraag of Karst. T. nu wel of geen kaars verdiende bij de herdenking in Apeldoorn. Van nabestaanden moet je zulke dingen niet vragen. Maar dat het christelijke element van compassie voor alle mensen zo angstvallig buiten de deur is gehouden, heeft mij wel geraakt.

Een gebed waarin naast aandacht voor de slachtoffers ook ruimte was geweest voor het verdriet en de ontzetting van de familie van de dader was juist hier op zijn plaats geweest.

Dat is geen postmodernistisch geleuter, zoals Trouw-columniste Elma Drayer eergisteren stelde, maar een uiting van het vertrouwen in Gods liefde voor alle mensen, slachtoffers en daders. Gods liefde is groter dan onze daden, hoe verschrikkelijk ze ook zijn. Dat dat spanningsveld is vermeden is een gemiste kans.

Betsy Nobel Predikant Protestantse gemeente Terwolde-De Vecht

Grandia kiest de makkelijke weg met zijn standpunt om een kaars voor Karst T. te branden. Volgens mij kan hij zich met dat oordeel niet beroepen op het evangelie. Erg goedkoop om zo in de publiciteit te komen. Ik brand een extra kaarsje voor u, meneer Grandia.

W.H. Oosterheert Zoeterwoude

De familie van Karst T. zal zich altijd af blijven vragen hoe en waarom. Niemand heeft daar tijdens de herdenkingsdienst met een woord over gesproken. Ook voor Karst T. had er een kaars moeten staan. Van hem was dit een wanhoopsdaad.

Tonny Bult Stadskanaal

Karst T. heeft heel veel leed aangericht, maar moet ook in grote geestelijke nood zijn geweest. Hij was onopgemerkt en waarschijnlijk heel eenzaam. Ook hij had ouders en familie. Deze mensen mogen we niet in de kou laten staan en verdienen steun en aandacht.

Familie Meijerink Vorden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden