De Juniac verlaat Air France-KLM

Topman wordt voorzitter brancheorganisatie luchtvaartmaatschappijen IATA

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie deze zomer neer. Hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep gisteren bekend.

De Juniac neemt bij IATA begin juni het stokje over van huidig voorzitter Tony Tyler. Uiterlijk begin augustus wil Air France-KLM een opvolger hebben benoemd voor de voormalig topambtenaar, die in 2011 begon als directeur van Air France en sinds 2013 de hoogste baas is van het gehele concern.

Onder leiding van De Juniac stapelde Air France-KLM ondanks een reeks reorganisaties verlies op verlies. Alleen afgelopen jaar wist de luchtvaartgroep uit de rode cijfers te blijven, voor het eerst sinds 2010. Dat was vooral te danken aan de sterk gedaalde brandstofprijs.

Met name in Frankrijk stuitten de plannen van De Juniac om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren op hevig verzet. Hij slaagde er nooit in het vertrouwen te winnen van personeel en vakbonden.

Het plan om van Transavia een grote internationale prijsvechter te maken sneuvelde omdat de Franse piloten niet voor minder loon en meer uren wilden werken. Ook het saneren van Air France om de kosten te drukken liep keer op keer op een mislukking uit.

Het mondde uit in een van de dieptepunten onder De Juniacs bewind: de Franse pilotenstaking in het najaar van 2014. Het kostte het bedrijf bijna een half miljard euro. Ruim een jaar later kwam Air France weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde reorganisatie koelden op twee directieleden.

Ook de verhoudingen met KLM kwamen op scherp te staan. Een plan om de Nederlandse dochtermaatschappij deels de zeggenschap over de eigen kas te ontnemen, viel verkeerd in Amstelveen. De Juniac moest uiteindelijk bakzeil halen. Desondanks steunde de Franse overheid als grootaandeelhouder vorig jaar zijn herbenoeming.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden