De Jostiband is bijna klaar voor de Ziggo Dome

Op 5 september bestaat de Jostiband een halve eeuw. De muziekgroep, die volledig bestaat uit verstandelijk gehandicapten, viert dit jubileum met een concert in de Ziggo Dome. Speciale gast: Voice-winnares Maan.

Uitgelaten swingt keyboardspeler Peter Hanemaaijer (39) uit Waddinxveen mee met Coldplays 'Viva la Vida'. Zijn wijsvinger rust op de toets met het groene stickertje, die hij op de maat indrukt. Een, twee, drie. Net als de 143 andere Jostibandleden moet hij goed opletten tijdens deze repetitie, want op 5 september moet het nummer perfect klinken. Dan viert de muziekgroep haar vijftigjarig bestaan met een groot concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.

"Dat wordt vuurwerk", glundert Hanemaaijer in de pauze. "De mensen gaan ontdekken dat we meer zijn dan een groep verstandelijk beperkten waar grapjes over worden gemaakt. We kunnen ook echt wat."

Om dat te demonstreren, is het repertoire speciaal voor het jubileum aangepast. Uit de trommels, triangels en accordeons klinken niet meer alleen simpele en oudbollige liedjes als 'Twee emmertjes water halen', maar ook moderne nummers van bijvoorbeeld dj Armin van Buuren.

Ook heeft de band bekende artiesten gevraagd met hen mee te zingen tijdens het concert. De Brabantse zanger Guus Meeuwis heeft al toegezegd te komen en vanavond repeteert 'Voice of Holland'-winnares Maan mee. "Onze ultieme droom is dat Adele komt", zegt Hanemaaijer. "Maar hoe dan ook is deze verjaardag het hoogtepunt van mijn carrière bij de Jostiband. En ik zit er al lang in, joh!"

Op zijn veertiende nam hij voor het eerst plaats achter het keyboard, gaat hij verder. Sindsdien is de Jostiband zijn lust en zijn leven. Iedere week kijkt hij halsreikend uit naar het moment dat de groep in ontmoetingscentrum De Haven in Zwammerdam repeteert.

"Waar we in het dagelijks leven tussen wal en schip vallen - de meesten van ons zijn niet helemaal normaal, maar ook niet heel erg beperkt - word je hier gerespecteerd", zegt hij over de band, die bewoners van tehuis de Johannes Stichting (Jo-Sti) in 1966 oprichtten om een plek in de samenleving te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking. "Hier ben je niet anders, omdat iedereen hier anders is. De musici, de techniekmensen en onze supervrolijke orkestleider Lyan Verburg: we zijn familie."

Hanemaaijer staat op. De plakken cake zijn van de schalen verdwenen, de koffiekopjes leeg. De bandleden manoeuvreren rond de dicht op elkaar staande xylofoons, bongo's en steeldrums terug naar hun vaste plek. Dat moet heel voorzichtig: de repetitieruimte is zo propvol dat de orkestleider dit jaar een ledenstop moest aankondigen in verband met de veiligheid.

Marjolein van Rietschoten (39) uit Alpen aan den Rijn, die al zeven jaar in de Jostiband speelt, heeft haar keyboard bereikt. Ze gaat zitten en slaat haar muziekboek open op bladzijde 43. Daarop staan niet alleen de noten van André Hazes' 'Bloed, zweet en tranen', maar ook allerlei gekleurde bolletjes.

De Jostiband heeft een eigen manier ontwikkeld om muziek te lezen, legt ze uit. Door middel van gekleurde rondjes op de notenbalk en de instrumenten weten de muzikanten precies op welke toets, staaf, of drum ze moeten drukken of slaan.

"Voordat ik in de band kwam, wist ik niks van muziek", zegt Van Rietschoten. "En nog steeds kan ik geen noot lezen. Maar dat maakt niet uit, het belangrijkste hier is dat je een goed gehoor hebt en mee kunt komen met het ritme."

En niet alleen dat is bijzonder aan de Jostiband, vertelt ze trots verder. "We zijn ook het grootste orkest ter wereld dat volledig bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Onze vijftigste verjaardag moet dus ook knallen."

Maar voordat het feest kan losbarsten, is er nog wel wat werk te verzetten. Zo heeft de band nog heel wat geld nodig voor het concert, wat ze via crowdfunding en de sponsoring van grote bedrijven bij elkaar hoopt te krijgen. Ook de muzikanten zelf dragen hun steentje bij. "Op de kinderboerderij waar ik werk heb ik flyers neergelegd en een spaarpot neergezet", zegt Van Rietschoten. "En die wordt steeds zwaarder. Ik denk dat het de goede kant op gaat."

De kaarten voor het jubileumconcert van de Jostiband zijn vanaf vandaag te koop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden