De Joppenhof kan niet zonder Hay

Gemeenten moeten ID-banen schrappen. Maar het verdwijnen van die gesubsidieerde arbeid doet pijn in veel sectoren, waaronder het onderwijs. ,,Wie moet straks al dat werk gaan doen?''

,,Meneer Hay, ik heb een splinter'', zegt een meisje van een jaar of acht. ,,Kunt u hem er even uithalen?''

Conciërge Hay kijkt naar de vinger en zegt: ,,Loop maar even mee.''

Hay van Hingen (48) is sinds 1996 conciërge op basisschool De Joppenhof in Maastricht. Hij werd aangenomen als zogenaamde ID'er (In- en Doorstroom). Het was de bedoeling dat hij een jaar zou blijven en dan zou doorstromen naar een andere baan. Dat werd negen jaar.

,,Wij waren zo tevreden met Hay. We wilden hem niet meer kwijt'', zegt leerkracht Anja Peeters.

Maar eind mei kreeg de conciërge een brief van de gemeente Maastricht. Zijn baan wordt opgeheven. Hij zal ander werk moeten zoeken, want ook het schoolbestuur heeft geen geld om hem in vaste dienst te nemen. Als hij geen werk vindt, is hij aangewezen op de bijstand.

De leerkrachten stonden perplex. ,,Het voelde alsof iemand overleden was'', zegt Peeters. Ook Van Hingens wereld stortte in. ,,Ik ben hier zo gelukkig'', verklaart hij. ,,Ik hou van de kinderen.''

Van koffiezetten tot splinters verwijderen, van kopiëren tot pleisters plakken: Van Hingen doet alles. ,,Wij vroegen de kinderen laatst wie de directeur van de school was'', zegt Peeters. ,,Meneer Hay, antwoordden ze in koor.''

Van Hingen is niet de enige die zijn baan kwijtraakt. Binnen de koepel van de Joppenhof, die bestaat uit 21 scholen, worden 39 ID-banen geschrapt. Landelijk worden er in het basisonderwijs 6300 van deze banen opgeheven, meldt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).

De ID-banen werden eind 2004 afgeschaft. ,,Gemeenten krijgen een bepaald budget dat ze vrij mogen besteden'', zegt een woordvoerster van het ministerie van sociale zaken. ,,Dat budget bestaat uit een zogenaamd bijstandsdeel en werkdeel. Uit dat bijstandsdeel kunnen de gemeenten de banen financieren. Maar voor veel gemeenten is dat te duur.''

Maastricht zegt dat het onmogelijk is de ID-banen te behouden. De gemeente heeft een budget van 18,9 miljoen euro, waarvan ze nu 14 miljoen euro aan de ID-banen besteedt. ,,Het geld is eigenlijk bedoeld voor reïntegratiebanen. Er gaat te veel op aan de ID-banen'', zegt een woordvoerster.

Maar de banen zijn niet alleen te duur, ze zijn ook niet efficiënt. ID-banen, voorheen Melkertbanen, waren ooit bedoeld voor mensen die niet aan de reguliere arbeidsmarkt konden deelnemen. Ze moesten ervoor zorgen dat werknemers zouden doorstromen naar een andere baan om uiteindelijk een vaste aanstelling te krijgen bij een werkgever. ,,Die doorstroom bleek niet te werken. Veel scholen wilden bijvoorbeeld hun conciërges houden'', zegt de woordvoerster van sociale zaken.

De Joppenhof ziet het vertrek van Van Hingen met zorg tegemoet. ,,Wie moet straks al dat werk gaan doen?'', zegt Peeters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden