De jongens van Volendam voetballen weer

PURMEREND - Het was moeilijk om de voetbalteams met slachtoffers van de Volendamse nieuwjaarsbrand bij elkaar te krijgen. De jongens waren er huiverig voor zich aan vreemde ogen bloot te stellen.

van onze verslaggeefster

Maar vier topspelers van FC Volendam hebben alles uit de kast gehaald om hun clubleden te overtuigen. En zo stonden ze gisteravond toch op het veld. Vier teams, aangevoerd door Gerrie Mühren, Jantje Smit, Wim Jonk en Piet Schrijver. Ze speelden om beurten een halfuur tegen een jeugdteam uit het Amerikaanse New Orleans. Voor een hele wedstrijd is de conditie van de slachtoffers nog niet goed genoeg.

Hans Bierhuizen, die de benefietwedstrijd organiseerde, kijkt tevreden naar het publiek, dat een kleurige sliert papaplu's vormt aan weerszijden van het veld. In het begin was de sfeer nog wat tam. De toespraak van de pastoor en de minuut stilte moesten even worden verwerkt. Maar nadat het eerste doelpunt werd gescoord, kwam het enthousiasme los.

Tussen de wedstrijden door lopen familieleden achter de voetballers aan om foto's te maken. Het is goed om de jongens weer zo in hun gewone doen te zien. Maar de wedstrijd is meer: ieder doelpunt levert geld op.

Bierhuizen, in het gewone leven juwelier in Vlaardingen: ,,We hebben al 6500 gulden met de wedstrijd verdiend door giften van sponsors. Voor elk doelpunt doen ze er nog wat bij. En dat zijn er nog giften van het publiek. Ik hoop dat het uitgroeit tot een bedrag tussen de vijftien en de vijfentwintig duizend gulden. De Stichting Nieuwjaarsramp zal vast een goede bestemming weten.''

Het voetbalteam uit New Orleans kwam geheel op eigen kosten. De wedstrijd is voor de jongens een kans om Europees voetbal van nabij mee te maken. En aangezien ze worden opgeleid tot profvoetballers, is dat een waardevolle ervaring.

Het is overigens niet toevallig dat juist dit team overkwam om met de Volendammers te spelen. De broer van Bierhuizen is trainer en coach bij de voetvereniging die officieel de New Orleans Soccer Academy heet. Op 2 januari belden de twee elkaar, en stelden vast dat ze 'iets' voor de slachtoffers moesten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden