null Beeld
Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De jonge wespendief is nogal eenkennig

In 2016 werd een paartje wespendieven ontdekt in het Katlijker Skar, Friesland. Ze legden twee eieren, waarvan er een uitkwam. Roofvogelonderzoeker René Riem Vis hing een camera in de boom ernaast. De camera legde vast dat er een ander, bleker mannetje op bezoek kwam. Het jong was al veertig dagen oud en stond op het punt van uitvliegen. Het keerde zijn rug naar de indringer en negeerde hem.

Uit de beelden bleek dat het jong zestien dagen eerder zijn eigen moeder wel een keer woest te lijf ging. Hij greep haar met zijn klauwen in haar borst. Zij herstelde de orde en het jong schikte zich. “Droomde hij misschien dat-ie door een havik belaagd werd”, vraagt Vis zich af. Hij schreef erover in roofvogelblad De Takkeling (nr. 27/2). Het jong vloog uit.

Wespendieven zijn grote roofvogels die hun kuikens wespenraten voeren. Ze zijn aan hun verenkleed individueel herkenbaar op de camerabeelden. Dit bleek een paartje te zijn dat eerder in Oranjewoud nestelde, 4 kilometer verderop.

Een nieuw nest en andere vrouw

In 2013 hadden ze op 23 meter hoogte in een spar een nest gebouwd, dat uit de boom waaide. Het jaar erop nestelden ze op dezelfde plek. Tot eileg kwam het niet, maar in 2015 wel. Toen arriveerde op 21 mei het mannetje dat begon te nestelen. Drie dagen later voegde zich het vrouwtje bij hem. Op 1 juni lag er een ei, twee dagen later een tweede. De kuikens werden opgegeten door een boommarter. De moedervogel bracht nog vijf dagen raten naar het lege nest.

Een jaar na de kuiken-moeder-confrontatie keerden de twee vogels op 15 mei 2017 samen terug in het Katlijker Schar. Hun nest bleek door nijlganzen in bezit te zijn genomen. De wespendieven vlogen weg.

“Daarna hebben we de moeder niet teruggezien”, vertelt Vis. “De vader had in 2018 een nieuw nest en een andere vrouw, met wie hij twee jongen grootbracht. In 2019 maakte hij met diezelfde vrouw weer een nieuw nest, en hadden ze alweer twee jongen.”

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden