De Jonge wacht zware taak in Friesland

Het verloren thuisduel met FC Groningen (0-1) maakte duidelijk dat de ontslagen coach Sollied Heerenveen met een nadelige erfenis heeft opgezadeld.

Het ontslag van Trond Sollied leidde zaterdagavond niet tot de gewenste ommekeer. Heerenveen verloor op eigen veld van Groningen, voor het eerst sinds 1997. Door de nederlaag zakten de Friezen naar de zestiende plaats in de eredivisie. Jan de Jonge, aangesteld als opvolger, wacht een zware taak om de schade die Sollied heeft aangericht te repareren.

Somberen wilde De Jonge echter niet. Hij zag een elftal dat vaak in scoringspositie kwam. Een positief einde van zijn debuut op de bank van Heerenveen behoorde in theorie tot de mogelijkheden. Wel merkte de Drent dat de ploeg balanceert op een slap koord. De fundamenten, aangetast onder Sollied, moeten zorgvuldig worden hersteld.

Als hoofd opleiding, de functie die hij tot twee weken geleden bekleedde, zag De Jonge het eerste elftal van een afstandje. Hecht contact met de voormalige technische staf en de spelersgroep was er niet. Wel had hij, vanaf de tribune, zijn bedenkingen bij de povere seizoenstart. Het vertrek van Pranjic naar Bayern München en de blessures van enkele dragende krachten alleen konden nooit de hoofdoorzaak zijn.

Een inspanningstest moest duidelijkheid brengen. Hoewel De Jonge de uitkomst hiervan niet prijs wilde geven, lieten zijn eerste daden die wel raden. Kalou werd niet ingeschreven voor de Europa League. Tegen FC Groningen zat de spits op de tribune van het Abe Lenstra Stadion. De Ivoriaan, zo bekende De Jonge, miste de conditie om professioneel voetbal te spelen.

De resultaten van zijn teamgenoten gaven evenmin reden tot juichen. De Jonge, nog namokkend over het vierde seizoensverlies, moest op zijn tanden bijten om zich niet te verspreken. „Ik weet hoe de groep er conditioneel voor staat”, zei hij. „Dat is iets wat in de kleedkamer moet blijven. Of het mee- of juist tegenviel laat ik het in het midden.”

Zijn wissels gaven het antwoord. De creatieve middenvelder Svec, hersteld van een blessure, moest na exact een uur naar de kant. Voor hem in de plaats kwam Elm, eveneens van meerwaarde in de as van het veld. Hen samen de lijnen laten uitzetten bleek geen optie.

„Ik zit in een spagaat”, gaf De Jonge aan. „Beiden konden maar een minuut of zestig spelen. Toen heb ik afgesproken om Svec te vervangen door Elm. Met het oog op de ontmoeting tegen Sporting Lissabon in de Europa League van donderdag twijfelde ik of ik überhaupt een beroep op hen moest doen. In goed overleg kwamen we tot deze oplossing.”

Aan de belastbaarheid van de rest wilde de leerling van clubicoon Foppe de Haan geen woorden vuil maken. Het recente verleden sprak voor zich. Zielloze optredens in de competitie konden onmogelijk duiden op een overschot aan energie. „Precisiewerk”, noemde De Jonge het proces om Heerenveen in vorm te krijgen én te houden treffend.

Dit probleem staat de beoogde speelwijze van de vriend en voormalig assistent van de vóór Sollied ontslagen Gertjan Verbeek in de weg. De Jonge wil continu druk zetten op de tegenstander, een tactiek die om topfitte spelers vraagt. „Pressievoetbal spelen is lastig”, gaf hij aan. „Daar moet je veel op trainen. Ik wil bloed, zweet en tranen zien. Maar laten we eerst het voetbal terugbrengen en duidelijke afspraken maken. Terug naar de basis. Stukje bij beetje wil ik nieuwe dingen toevoegen.”

De ervaringen van De Jonge plaatsen de woorden van Sollied in het AD in een ander daglicht De Noor, die met Heerenveen afgelopen seizoen de beker won, uitte zich in bijbelse termen toen zijn ontslag ter sprake kwam. „Vader vergeef hen, ze (het management) weten niet wat ze doen”, liet hij optekenen. De resultaten van de inspanningstest doen anders vermoeden.

Ondanks de genoemde mankementen zorgde het elftal tegen Groningen voor leuke momenten. De afwerking liet echter te wensen over. Groningen beschikte wel over een afmaker. Nordstrand, verder onzichtbaar, luisterde zijn debuut op met de enige treffer van de wedstrijd. De Jonge toonde zich strijdvaardig. In plaats van te roepen om versterking, vroeg hij om geduld. „De ontbrekende puzzelstukjes zitten in deze selectie. Die passen zich vanzelf in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden